Annonse
SVALBARD: På Svalbards landjord gjelder Svalbardtraktaten, men Russland hevder den også må gjelde i vernesonen, fordi den ligger på Svalbards kontinentalsokkel. Dette synet deler ikke Norge. Foto: Ragnhild Gustad

Russland utfordrer igjen

Svalbard og særlig vernesonen er Norges akilleshæl i Arktis.

Russland ser seg tjent med å utfordre Norge, slik de gjør nå, med en målrettet kampanje, der det stadig gjentas at Norge ikke overholder Svalbardtraktaten.

Russland har igjen sendt en protest der det hevdes at Norge bryter Svalbardtraktaten. Bakgrunnen er utlysingen av 23. konsesjonsrunde i januar.

Russland hevder at tre av de utlyste blokkene ligger på Svalbards kontinentsokkel og at eventuell produksjon av olje og gass på disse blokkene da må reguleres i henhold til Svalbardtraktaten.

Protesten, som omtales som en «skarp diplomatisk note», ble sendt fra den russiske ambassaden i Norge til norsk UD 3. mars, ifølge Barents Observer, som omtaler saken. 

Svalbardtraktaten gir som kjent Norge og de andre 39 signaturstatene lik rett til å drive næringsvirksomhet på øygruppen bare man retter seg etter norsk lov. Når Russland nå hevder at de nevnte blokkene befinner seg på Svalbards kontinentalsokkel, impliserer det at også Russland må ha rett til å drive petroleumsvirksomhet her.

Vår store nabo er imidlertid vel kjent med at Norge aldri har akseptert at Svalbard har en egen kontinentalsokkel, men mener at denne sokkelen er en del av den norske kontinentalsokkelen og derfor kommer inn under konvensjonen om kontinentalsokler fra 1958, og ikke Svalbardtraktaten.

Det er ikke overraskende at Russland utfordrer Norge på denne måten, og det er heller ikke første gang. I motsetning til Svalbardtraktaten som er internasjonalt godkjent og respektert, er Norges suverenitet i vernesonen langt fra akseptert internasjonalt.

Svalbard og særlig vernesonen er Norges akilleshæl i Arktis. Det er derfor Russland ser seg tjent med å utfordre Norge, slik de gjør nå, med en målrettet kampanje, der det stadig gjentas at Norge ikke overholder Svalbardtraktaten.

Disse diplomatiske protestene blir regelmessig avvist av det norske utenriksdepartementet.

Russland ønsker nå forhandlinger med Norge om økonomisk aktivitet i Svalbardsonen. Dette avviser Norge, og utenriksminister Børge Brende sier til VG at «det er den norske regjeringen alene som har råderett over ressursene på den norske kontinentalsokkelen». Brende understreker også at det norske standpunktet er i tråd med Havrettskonvensjonen.

Feiden kommer uansett til å fortsette, og norske myndigheter er nok forberedt på at Russland kan finne på å la den eskalere.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse