Annonse
Russlands statsminister Dmitrij Medvedev opplyste torsdag at Russland har innført et totalforbud mot innførsel av oksekjøtt, svinekjøtt, frukt og grønnsaker, fjærkre, fisk, ost, melk og melkeprodukter fra landene i EU, USA, Australia, Canada og Norge. President Putin og Russland kommer kanskje likevel til å tape på sitt eget forbud.

Russlands motsvar

Hvem rammes mest av Russlands importforbud?

I Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening tror man også at Russland selv vil tape på tiltaket.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev opplyste torsdag at Russland har innført et totalforbud mot innførsel av oksekjøtt, svinekjøtt, frukt og grønnsaker, fjærkre, fisk, ost, melk og melkeprodukter fra landene i EU, USA, Australia, Canada og Norge. Importforbudet trådte i kraft umiddelbart og vil vare i ett år. Russland har tidligere sanksjonert mot norske matvarer for å markere misnøye, men da  «begrunnet» i matsikkerhet. Denne gangen er forbudet et direkte motsvar til sanksjonene fra vest.

Nyheten om importforbudet vekker selvsagt bekymring i sjømatnæringen. Den ble kjent kun timer etter at Norges sjømatråd hadde fortalt om en pen økning i eksporten av laks. Ifølge Nord24 økte Russland importen av laks fra Norge med 19 prosent i juli sammenliknet med juli i fjor. Nå vil dette endres dramatisk. Eksport av kongekrabbe fra Bugøynes rammes umiddelbart. Russland er også et viktig marked for sild.

Tiltaket kan komme til å ramme Russland selv. I ytterste konsekvens kan det true Russlands medlemskap i Verdens handelsorganisasjon, mener jussprofessor Peter Ørebech ved Norges fiskerihøgskole i Tromsø. Det kan skje dersom domstolsorganet i Verdens handelsorganisasjon finner forbudet ulovlig.

I Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening tror man også at Russland selv vil tape på tiltaket. Deler av russisk industri er avhengig av norske råvarer. Få snakker høyt om det, men erfaringene fra tidligere handelskriger tyder på at norsk fisk kan finne veien likevel. Da Kina reagerte etter Nobelprisen i 2010 sank markedsandelen for norsk laks i Kina offisielt fra 90 til 30 prosent. Ifølge Dagens Næringsliv eksploderte eksporten til nabolandet Vietnam over natta.

Det er en skjebnens ironi at Norge og Russland i årevis har samarbeidet under temmelig idylliske forhold i en felles fiskeriforvaltning i nord. Nordområdesatsningen har gitt oss nye erfaringer. Er det noe Norge virkelig har kunnskaper om, så er det å holde orden i sysakene i forhold til Russland i nord uansett hvilke despoter som hersker i Moskva.  Erfaringene kan kommer godt med når det nå røyner på igjen.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse