Annonse
PÅ VEI INN: Mye tyder på at Per-Willy Amundsen (Frp) blir statsråd tirsdag ettermiddag. I så fall har vi klare forventninger til at han blir mer enn en sektorpolitiker. Her er Amundsen på befaring i Ramfjord sammen med partifellene Bård Hoksrud og Britt Hege Alvarstein våren 2015. Foto: Torgrim Rath Olsen

Rydder vei for Per-Willy

I bytte med to hardt prøvede statsråder, får Frp inn to potensielle stemmesankere i Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes.

Med sin kunnskap om E8 fra kommunaldepartement – og med sin nye posisjon i regjeringen – har vi klare forventninger til Amundsen.

Julerengjøringen er i gang i regjeringen. Harstadværingen Per-Willy Amundsen blir landets neste justisminister ifølge NTB og TV2. Skal vi tro nyhetsbyrået får han følge av Os-ordfører Terje Søviknes ved kongens bord.  Søviknes overtar olje- og energidepartementet etter vesterålingen Tord Lien, mens Amundsen avløser Anders Anundsen. Vi ser ikke bort fra at det kan bli flere endringer i statsråd tirsdag ettermiddag.

Det er ingen bombe om Lien og Anundsen forsvinner ut av regjeringen. Spesielt Anundsen har manøvrert i hardt vær lenge. Han unngikk mistillit, men måtte tåle sterk kritikk av flertallet i Stortinget for håndteringen av den såkalte «asylbarnsaken». Nå har roen senket seg og Anundsen kan få en mindre dramatisk exit enn da det sto på som verst i fjor.

Tord Lien fra Øksnes i Vesterålen har gjort en solid figur som olje- og energiminster, men fikk en real ripe i lakken da han inviterte oljeselskapene til å nominere leteområder i de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre-kysten. Etter massivt press måtte Lien legge seg paddeflat og snu. Nå – når stormen har lagt seg – må Lien betale prisen.  

I bytte med to hardt prøvede statsråder, får Frp inn to potensielle stemmesankere i Per-Willy Amundsen og Terje Søviknes. 2017 er valgår og med Amundsen får Frp en statsråd som kan forsterke partiets innvandringskritiske profil i valgkampen.  

I flere år var Amundsen innvandringspolitisk talsmann i partiet. Riktignok har han dempet retorikken etter at han ble statssekretær i kommunaldepartementet, men en titt på Amundsens Twitter-utspill før han ble statssekretær, levner liten tvil om hvor han står i innvandringsspørsmål.

Nå ser han altså ut til å ende opp i samme departement som innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. I så fall spisser Frp laget i det som blir en av partiets fremste valgkampsaker: Innvandring og integrering. Til våren skal Listhaug ut i 3-4 måneders mammapermisjon. I denne perioden vil Amundsen trolig spille hovedrollen for Frp i innvandringsdebatten.

Som nordnorsk representant rundt kongens bord, hvis så skulle skje, forventer vi at Amundsen blir mer enn en sektorpolitiker med fokus på justis og innvandring. Ikke minst må han bruke sine nye, politiske muskler på samferdsel i Nord-Norge.

I juli 2015 besøkte Amundsen E8 i Ramfjord og erklærte slutten på den 30 år lange dragkampen om trasévalg. Nå ligger den nye innfartsveien på regjeringens bord. Med sin kunnskap om E8 fra kommunaldepartement – og sin eventuelle nye posisjon i regjeringen – har vi klare forventninger til Amundsen. Han må bidra til at E8 får en rask løsning, gjennom å løfte Ramfjord øverst på lista i Solberg-regjeringens forslag til neste NTP (Nasjonal transportplan). 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse