Annonse
Nord-Norge: Det er vanskelig å finne vinnersakene for Nord-Norge i statsbudsjettet fra disse to damene. Verken i offentlig eller privat sektor. Ikke engang deres egne finner noe særlig de kan skryte av. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Med ryggen mot nord

Hva kan det komme av at nordnorske politikere tilhørende de to regjeringspartiene har vært så tause og så lite synlige etter presentasjonen av statsbudsjettet? Hvor er gladnyhetene for nord blitt av?

Regjeringen har vendt nord ryggen. Jeg forstår hvorfor Ernas og Sivs partifeller i nord er så tause. De får trøste seg med fangsten fra taxfreen.

Statsbudsjettåka har begynt å lette. Den ti kilo tunge dokumenthaugen som finansminister Jensen nedkom med onsdag er gjennomgått og stort sett analysert. Dermed er de store linjene i Ernas og Sivs regjeringsprosjekt lagt åpne. Et bilde av hva slags politikk de to vil føre, fremgår av tabellene og regnestykkene. Så hva ser vi? Med et utsiktspunkt nordpå ser vi bare ryggene til Solberg og Jensen. De to skuer så visst ikke nordover. 

Hvilket forklarer hvorfor mail-innboksen min de siste dagene har hatt en høyst underlig sammensetning. Det har seg nemlig sånn, at hvert eneste år, i de første dagene etter fremleggelsen av et nytt statsbudsjett, bruker innboksen til undertegnede å fylles opp av skrytemailer fra politikere som tilhører regjeringspartiene. Der forteller de hvor mye den nordnorske landsdelen, Troms fylke og Tromsø har å glede seg over i det nye statsbudsjettet. Naturlig nok. Det er jobben til stortings-, fylkes- og lokalpolitikere fra nord å selge inn sin egen regjerings statsbudsjett og holde frem det som finnes av gladnyheter for Nord-Norge. Hvordan skal man da forklare at i det herrens år 2014 har jeg ikke fått en eneste slik skrytemail? Jeg har lett med lupe gjennom mailboksen. Men, nei. Ikke et eneste lite desperat forsøk på å selge inn statsbudsjettet som en Guds gave til nordlendingene. Har jeg fått et anti-regjeringsvirus på PC-en?

Fra rådhuset i Tromsø har det vært bortimot kirkegårdsstille. En resignert pressemelding ble forfattet og sendt ut, der byrådet noe duknakket informerte om at det i statsbudsjettet ikke fantes noen drahjelp å snakke om for vekstbyen Tromsø. Det blir «business as usual» for Tromsø kommune fremover, var beskjeden. Oversatt til norsk: Nedskjæringer, sparing og kutt i tjenestetilbudet til innbyggerne. Stemningen i byrådsgemakkene i Tromsø er visst like festlig som en lørdagskveld i himmelen: Null champagne.

Fra fylkeshuset i Tromsø har det kommet følgende melding om statsbudsjettets gleder: I løpet av fire år får Troms fylkeskommune 107 millioner kroner mindre til drift pr. år. Av en eller annen grunn var det ikke det borgerlige fylkesrådet som sendte ut meldingen. Men så langt det offentlige. Hva med incentiver til og tilrettelegging for det nordnorske næringslivet?

På Nord24, nettstedet for nordnorske næringslivsnyheter, kan vi lese om skuffelsen over at regjeringen har latt være å opprette såkornfondet på 500 millioner, som de hadde forespeilt nordnorsk næringsliv skulle komme. Dette fondet skulle være innrettet mot bl.a. marin bioteknologi, IKT og satellitt- og jordobservasjon. Men altså ikke spor av noe fond i statsbudsjettet. Karl Johan Jakola frykter nå at kompetansen forsvinner sørover.

De store pengene på samferdsel går til det sentrale Østlandet. Og sånn fortsetter det. Regjeringen har vendt nord ryggen. Jeg forstår hvorfor Ernas og Sivs partifeller i nord er så tause. De får trøste seg med fangsten fra taxfreen.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse