POLITISK UFRED: De politiske lederne i nord: Tomas Norvoll (Nordland), Cecilie Myrseth (Troms) og Runar Sjåstad (Finnmark). Det vil være et nederlag om de overlater til Stortinget å trekke grensene i nord, mener Nordlys.

Rykk tilbake til start!

De nordnorske politikerne har nå en siste sjanse til å unngå at regionreformen ender som nordnorsk farse eller tragedie.

Nord-Norge kommer svekket ut av den forestillingen fylkespolitikerne i nord nå steller i stand. Den pinlige diskusjonen har plassert Nord-Norge i den nasjonale skammekroken. Her har fylkestoppene i nord helt på egenhånd levert de aller fleste argumentene vi trenger for å forstå hvorfor fylkeskommunene lever på lånt tid.

Det er ikke tilfeldig at det er Arbeiderparti-ledede fylker i nord som braker sammen. Nasjonalt har Ap og Helga Pedersen inntatt rollen som reformbrems. Det tydelige signalet til partifellene i nord er at Arbeiderpartiets ledelse foretrekker liten eller ingen endring, og at partiet av taktiske hensyn ikke vil gå i bresjen for nordnorsk fellesskap. 

Dette har selvsagt hatt stor betydning for posisjonen Arbeiderpartiets fylkesråder og fylkesordførere i nord har inntatt. I sum har det forsterket et inntrykk av at vi i Nord-Norge går rundt og skuler på hverandre. Debatten om regionen har startet for seint, alt for få har våget å delta i den, og når den først kommer blir den både destruktiv og ødeleggende.

Fylkesrådene i Troms og Nordland kapper nå land fra hverandre i Ofoten og Sør-Troms. Men det er en misforståelse å late som om streker på et kart i Ofoten vil ha noe å si for landsdelens samlede utvikling. Hvis man ikke klarer å forene landsdelen, vil dette ha marginal betydning.

Akkurat nå fremstår Nord-Norge som et politisk Balkan. De siste dagene har ikke Tomas Norvoll og Cecile Myrseth oppnådd stort annet enn å svekke sine egne posisjoner, ikke bare i landsdelen, men også nasjonalt. I sør må beslutningstakere lure på hva som har gått galt i den nordligste landsdelen, der det ene dysfunksjonelle forslaget blir avløst av det neste.  

Akkurat nå er det ingen mangel på stemmer som vil kaste enda mer bensin på bålet. Blant disse er Bodø-nettstedet High North News, som er finansiert av politikerne i Nordland fylkeskommune. De foreslår å slå Nordland sammen med Troms. Ikke nok med det, redaktøren kapper land i Troms og vil la Finnmark overta kommunene i Nord-Troms.  Den tidligere fylkesrådslederen i Nordland, Geir Knutson, vil på sin side hevne seg på Troms med å trekke frontlinjen et sted i havet mellom Senja og Ibestad.

Vi i Nordlys har i lang tid vært en tydelig stemme for at det bør etableres en felles nordnorsk region. Derfor vil vi oppfordre de tre nordnorske fylkene om å vise ansvar og rykke tilbake til start. Gå til kommunal- og-moderniseringsminister Jan Tore Sanner og be om mer tid. Legg prestisjen til side. Lær av resten av landet som har gjennomført reelle politiske samtaler.  Sett dere ned og snakk sammen om hvordan en nordnorsk region best kan organiseres, og hvordan man kan dele ulike funksjoner og nye oppgaver seg i mellom. Fra Nordlys gjentar vi gjerne vårt tidligere råd om Narvik og Ofoten som et naturlig regionsenter, blant annet på bakgrunn av det befolkningsmessige tyngdepunktet Ofoten og Sør-Troms utgjør.

Regionreformen er en mulighet som må gripes fordi det er startpunktet på en prosess som, riktig utnyttet, kan bidra til å flytte institusjonell beslutningsmakt ut av Oslo. Dette er helt riktig medisin i et sentralstyrt Norge. Å fortsette med tre små nordnorske fylkeskommuner i et framtidig Norge der befolkningstunge områder av landet finner sammen på egen hånd i store regioner, er en sikker oppskrift på nordnorsk avmakt.  For landsdelen er det derfor avgjørende at særinteressene ikke får vinne denne kampen.  I stedet for å tegne nye grenser mellom fylkene i nord, må svaret være å viske ut de gamle.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse