Annonse
KORONA: Da MS Roald Amundsen la til kai, ble både ambulanse og en spesiell taxi rekvirert, for å frakte syke besetningsmedlemmer til UNN. Foto: Herman Henriksen

Rystende av Hurtigruten

Med alt man nå vet om smittevern og forholdsregler, er tømmingen av skipet under enhver kritikk.

Da “Roald Amundsen” la til kai i Tromsø fredag morgen, var korona-alarmen allerede gått. Likevel presterer altså Hurtigruten å slippe de 200 cruisepassasjerene som hadde vært om bord i skipet i en hel uke, på land.

 I Tromsø kunne de vandre fritt omkring, gå på kafé, sette seg i en taxi eller på en buss, eller på et fly, for å komme seg hjem. Uten å ane at de kanskje kunne være smittet av det farlige og i verste fall dødelige viruset. Passasjerer Nordlys har snakket med, forteller at de ikke visste noen ting om koronaviruset om bord, før de leste om det i avisen.

Da kommuneoverlegen i Tromsø, som øverste ansvarlige for håndtering av pandemien i kommunen, endelig ble kontaktet av Hurtigruten fredag formiddag, var samtlige passasjerer skysset i land.  

Dette er rystende og skandaløs håndtering fra Hurtigruten sin side. Med alt man nå vet om smittevern og forholdsregler, er tømmingen av skipet under enhver kritikk. At det ble sendt ut varsel på SMS til passasjerene etter hvert, hjelper lite. Da var det gått timer, og smitten kan ha bredt seg til mange.

Håndteringen fra Hurtigrutens side gjør også smittesporingen atskillig mer krevende enn nødvendig.

Nå er tre medlemmer av besetningen om bord innlagt på UNN med påvist covid-19 sykdom. To av dem hadde vært syk noen dager, og ble holdt isolert om bord i skipet. Man hadde altså en mistanke om at det kunne være koronavirus om bord. Da skipet la til kai, ble både ambulanse og en spesiell taxi rekvirert, for å frakte de syke til UNN.

Det var ikke tilfeldig at nettopp cruiseskip var episentra for pandemien da den brøt ut for alvor i vinter. På disse skipene er mange mennesker samlet innenfor et begrenset område, med felles arealer for bespisning og opphold på dag- og kveldstid. I skrivende stund vet vi ikke hvor på skipet de syke jobbet.

Tromsø kommune satte krisestab da meldingen om mulig korona på MS Roald Amundsen kom. Det var full beredskap fra kommunen sin side, og arbeidet med å varsle passasjerer og spore smitte pågår for fullt. Det kommunale apparatet fungerer som det skal i denne situasjonen.

Det er mer enn man kan si om Hurtigruten. Rederiet må stå til rette for den elendige håndteringen av situasjonen når det gjelder mulig videre smitte. Og skulle det i ettertid vise seg at koronasmitten bredte om seg som en følge av at passasjerene ikke ble holdt igjen og informert, er det svært alvorlig for Hurtigruten.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse