Annonse
Trond Giske har brutt Arbeiderpartiets retningslinjer mot seksuell traksassering, likevel mobiliserer fansen i Trøndelag for å få ham inn i topposisjoner igjen. Så lenge varte Metoo...

Så lenge varte Metoo…

På mange andre arbeidsplasser i det norske samfunnet mister folk jobben etter slik oppførsel.

Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Arbeiderparti, skriver VG. Og skal man dømme etter reaksjonene, i alle fall i deler av den trønderske partiorganisasjonen, skaper hans tilbakekomst i politikken oppglødde tilstander. Forventningene har steget flere hakk etter at Ap-ledelsen har «lagt lokk» på Giske-saken. Facebook-siden til Giske renner over av gratulasjoner fra tilhengere som ønsker ham velkommen tilbake, samtidig som svært mange bagatelliserer både varslerne og «hekse-jakten» mot ham.

-Det er ingen ting som diskvalifiserer Trond til å stille til valg, sier lederen i valgkomitéen, Jorodd Asphjell.

Joda, det er det faktisk. Kanskje ikke rent formelt, men etisk sett burde det ringe mange bjeller. Trond Giske har brutt Arbeiderpartiets retningslinjer mot seksuell trakassering. På mange andre arbeidsplasser i det norske samfunnet mister folk jobben etter slik oppførsel. I politikkens verden kan tilhengere åpenbart starte rehabilitering av et dårlig rykte lenge før saken er avgjort.

For det gikk knappe to måneder etter avsløringene av Giskes upassende oppførsel overfor unge kvinner i partiet, før sterke krefter på hans hjemmebane, Trondheim Ap, begynte å børste veien for hans tilbakekomst. På det tidspunktet var saken langt fra avklart, likevel var planen klar: Giske skulle bli nestleder i Trøndelag Ap, det ville sikre ham en plass i landsstyret til partiet.

Hvilke signaler man dermed sendte til varslerne, som hadde hatt mot til å melde fra og til å stå fram offentlig, var åpenbart ikke viktig. Det var heller ikke hensynet til de av partiets velgere som ikke synes det er greit at eldre menn i overordnede stillinger utnytter posisjonen ved å være seksuelt pågående overfor unge kvinner.

Trond Giske måtte gå av som partiets nestleder og som finanspolitisk talsperson. Nå har Ap-ledelsen, ved Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng konkludert, og lagt såkalt lokk på saken. Det er imidlertid ikke en seier for Giske, slik man kan få inntrykk av. Tvert imot. Giske krevde ny gjennomgang av saken, men ble avvist. Situasjonen er fortsatt at han har brutt partiets retningslinjer. Situasjonen er også at Likestillingsombudet ikke er fornøyd med partiets behandling av saken, fordi man ikke har foretatt en juridisk vurdering av om det foreligger brudd på likestillingsloven. Dermed er det langt fra sikkert at saken er avsluttet.

Nå er det ikke alle som er like fornøyd med Trond Giskes kandidatur til Trondheims- eller Trøndelagspolitikken. Valgkomiteen satt mandag i et fem timer langt møte, uten å bli enige. Nytt møte skal avholdes onsdag. Det er hard kamp bak lukkede dører.

Det finnes partilag som ikke vil ha ham, ikke engang på besøk. Lederen i Namsos Ap peker på at høstens valg er et lokalvalg, hvor man ønsker å skape debatt om lokale saker. Trond Giskes tilstedeværelse vil ta fokuset vekk fra disse.

Det kan bli et svært splittet parti som går inn i den viktige kommune- og fylkesvalgkampen. Det blir trøndernes dilemma. For oss andre er det et stort tankekors at Metoo-kampanjen har så kort levetid og så få konsekvenser. Det kan se ut til at ukultur fremdeles er vanlig kultur.  

Trond Giske burde hatt skamvett nok til å holde seg i bakgrunnen mye lenger. Det burde de som nå går i bresjen for å nominere ham også.

Men til syvende og sist er det opp til velgerne å felle dommen.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse