Kronikkforfatteren spør: Blir det Erna eller Jonas? Vil Venstre klare sperregrensen? Og hva med de Røde og de Grønne?

Så var det valgkamp igjen

Det er mange ambisjoner hos de som snart skal pepre avisredaksjonene med riktige meninger, så forutsigbare at ingen gidder å lese debattsidene

Så var det på`n igjen. Sjølskryt og rosenrøde løfter tyter ut i alle medier fra kandidater som håper å bli hørt og få en posisjon for seg sjøl og sitt parti. Det er mange ambisjoner hos de som snart skal pepre avisredaksjonene med riktige meninger, så forutsigbare at ingen gidder å lese debattsidene.

Men valgkamp er jo gøy. Flinke folk, friske diskusjoner, meningsmålinger og spekulasjoner. Underholdning, spenning og alvor.

Alle moderne politikere har fått medietrening. Det betyr at de ikke skal svare på det de blir spurt om, men lire av seg ei innøvd lekse om alt det fantastiske eget parti har utrettet, og hvor ubrukelig de andre partiene er. Denne teknikken har utviklet seg så langt at nå er det nok journalistene som trenger trening for å få politikerne til å svare på det de blir spurt om.

I sommer fikk vi en ny reprise på et velkjent problem; turister som legger igjen avføring og søppel i veigrøftene og naturen. Problemet er fortsatt uløselig. Storsatsing på turisme har skapt en mengde organisasjoner og råd, destination ditt og visit datt, private aktører, kommuner, fylker – alle står på for å utvikle turismen som næring. Men å tilby toaletter og søppelhåndtering, det klarer vi ikke. I 30 år, minst, har spørsmålet vært diskutert, men ennå er det uløst. Turistnæringen vokser, men en såpass elementær oppgave klarer den ikke å løse. Gratulere!

Så var det Nordnorgebanen, som burde være en felles kampsak for alle partier her nord.

Men på høyresiden er interessen lunken. Statsministeren er imot. Lastebilpartiet, som nokså misvisende kaller seg Fremskrittspartiet, er skeptisk. Kanskje høyresiden og lastebilfolket har mistanke om at jernbanen, som jo er et kollektivt framkomstmiddel, er en hemmelig sammensvergelse for å sosialisere Nord-Norge?

Her har man utredet seg fram til at den beste måten å forsvare landet på, mot en stormakt vi grenser til i nord, det er å flytte den militære helikopterbasen fra indre Troms til Østlandet. Det er det jo ingen som forstår. Så får de bare slikke sine sår, i Høyre og Arbeiderpartiet, når valget er over. Skjønt hva Arbeiderpartiet egentlig mener om denne saken er helst en oppgave for filosofer å finne ut av.

Regjeringen har bestemt at Troms og Finnmark skal slås sammen til en region, det nye Nordnorge, Arctandria, som Arnt Ryvold og jeg kaller det. Men nå har Helga Pedersen, som flytter hjem til sauene sine i Tana, bestemt at alt skal bli som før dersom hennes parti vinner valget, sammen med Senterpartiet. At Helga Pedersen og brødpolitikere ellers tenker på seg sjøl og sine muligheter til verv og makt, er ikke rart, men at Arbeiderpartiet har gjort seg til et haleheng til Senterpartiet, det er underlig. Utydelig populisme forbindes ikke med Arbeiderpartiet. Og det er neppe noen smart strategi. Tror nå jeg.

Dette er jo Fremskrittspartiets flaggsak, og aldri vifter de mer enn hver gang det er valg. Men strømmen av asylsøkere har stoppet opp. Det er paradoksalt nok dårlig nytt for Fremskrittspartiet, men de kan jo true med at dersom Sylvi Listhaug byttes ut får vi en ny bølge av flyktninger til landet. Det spørs bare om noen tror på det.

Jo, det er lett å harselere med politikere. Men de fortjener også anerkjennelse. Det er ikke uten grunn at Norge framstår som et av verdens beste land å leve i. For noen dager siden var det valg i Venezuela, et land som har tjent enorme summer på sin oljerikdom, akkurat som Norge. Men i Venezuela er det mangel på alt og folk lever i fattigdom. Politiet dreper folk på gata. Valget var en manipulert parodi hvor utfallet var bestemt på forhånd av kriminelle politikere. Nei vi skal så visst ikke klage her i Norge.

Blir det Erna eller Jonas? Vil Venstre klare sperregrensen? Og hva med de Røde og de Grønne? Og skal Trygve Slagsvold Vedum endelig få krampe i lattermuskelen?

Det er mange spørsmål som vi skal få svar på den 11. september. Sjøl har jeg ingen spesielle forventninger eller ønsker foran valget, bortsett fra ett: At vi slipper å få en statsminister fra Vestlandet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse