Annonse
Med boka "Ottars verden - en reiseberetning fra 800-tallet" tar Storli fatt i den gamle beretningen til håløygen Ottar, han som ble berømt på grunn av sitt møte med kong Alfred i England og hans hoff på slutten av 800-tallet. Illustrasjon: Orkana forlag / Wikipedia

Saklig og seriøst, men underholdende om Ottar

Inger Storli: Ottars verden. En reiseberetning fra 800-tallet.

Orkana 2018.

I fjor høst kom det ut en ny og interessant bok som ser ut til å ha gått under radaren hos mange lesere: Forfatter er professor Inger Storli, som er arkeolog med vikingtiden som spesialområde og med arbeidsplass på Tromsø Museum – Universitetsmuseet. Med boka Ottars verden. En reiseberetning fra 800-tallet tar Storli fatt i den gamle beretningen til håløygen Ottar, han som ble berømt på grunn av sitt møte med kong Alfred i England og hans hoff på slutten av 800-tallet og beretningen om den. I denne beretningen forteller Ottar – Ohthere på gammelengelsk – om hvordan det var å leve så langt nord i verden, lengst nord av alle nordmenn, heter det i beretningen. Han fortalte kong Alfred hva han og hans folk levde av, hva de handlet med, og hvordan de tenkte.

Det han ikke forteller i beretningen, er mer eksakt hvor han kom fra i verden, mens det er det som i stor grad har beskjeftiget historieinteresserte her i vår del av verden. Særlig for noen år siden var det mye snakk og skriverier om håløygen Ottar og hvor han kom fra. Det foregikk nærmest en slags konkurranse mellom forskjellige lokaliteter. Kom Ottar fra Bjarkøy, eller kanskje et sted i Malangen, på Sør-Kvaløya eller i Lenvik? Eller kanskje lenger nord? Det var mye prestisje knyttet til dette spørsmålet. Finnsnes prøvde på et tidspunkt å ta ledertrøya ved å få satt opp en statue av Ottar på hurtigrute-/hurtigbåtkaia. Dette gjorde de i 2006. Men så veldig staselig er den egentlig ikke, den statuen, så om dette egentlig har bidratt til å heve mulighetene for Finnsnes sitt kandidatur, vites ikke.

Storlis bok er imidlertid et seriøst faglig verk som på en saklig, men underholdende måte greier å formidle et interessant bilde av hva slags kunnskap vi egentlig har mulighet for å tilegne oss i dag om Ottar. Og da er det faktum at det ikke finnes mange holdepunkter om Ottar som person. Vi vet lite om hans familie eller venner, men vi vet at han må ha mye kunnskap om seiling og seilingsleder og himmelretninger. Han kjente til og fortalte om bjarmene i Bjarmeland, om Svealand og landene i sør. Han forteller også om kontakt og handel med samene, med verdifulle varer. Vi vet noe om den verden han levde i, hvordan de levde og hva de levde av i hverdag og fest, i handel med andre land.

I Ottars verden bruker Storli sine omfattende kunnskaper om både historien og de arkeologiske funnene fra gravrøyser og -hauger, fra båtgraver og bygningsrester særlig fra Nord-Norge, men også fra andre deler av vikingenes verden. Rike funn av smykker, sølvskatter, våpen og mange andre slags gjenstander fra utgravninger, er med og underbygger hennes fremstilling av vikingenes store aksjonsradius, både i form av herjinger og handel. At boka også er rikt illustrert med både kart og vakre bilder, bør også nevnes.

Dette er en del av vår nordnorske historie som i stor grad skyldes det sterke arkeologmiljøet som har blitt utviklet som en del av historiker og arkeologimiljøet på Universitetet i Tromsø. Det er en del av norsk historie som ikke har vært kjent før. Det er stadig mye kunnskap som bør løftes frem med sin nordnorske sammenheng, og det har kanskje først og fremst blitt snakket om behovet for mer kunnskap om andre verdenskrig. Ottars verden anbefales varmt!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse