Annonse
Ja, det er på tide med respons i form av dialog eller debatt, slik at vi tar kampen mot trusler, vold, sjikane og de ekstreme holdningene, særlig i vår flerkulturelle fredelige by Tromsø, skriver Abdalla Mohammdali (innfelt). Illustrasjon; Colourbox / Nordnorsk debatt

Salam, Eliana og Tromsø!

Det er jo muslimene som er de største ofre for terrorisme iht. statistikken, samt det er muslimene og de muslimske landene som kjemper side om side mot IS med allierte i Syria og internasjonalt.

Salam - dvs. fred være med Eliana Lakis som ble grovt truet av en kvinne på Facebook og fred være med tromsøværingene også. Det er vondt å oppleve trusler og sjikaner fra folk som man gjør og har gjort så mye godt for, koranen sier om dette “Belønner du for godhet annet enn godhet”  

Ja, vi skal ikke akseptere og godta at noen kommer med trusler og vold når de konfronteres med meninger de ikke liker og tolererer. Ja, det er på tide med respons enten i form av dialog eller debatt slik at vi tar kampen mot trusler, vold, sjikaner og de ekstreme holdningene, særlig i vår flerkulturelle fredelige by Tromsø.

Vi må alle sammen konfrontere og å ta avstand fra disse ekstreme stemmene og holdningene uansett hvilken religion, etnisitet eller politisk tilhørighet de kommer fra. Vi er jo alle sammen tromsøværinger, enten vi er kristne, muslimer, jøder, hankjønn, hunkjønn eller intetkjønn!, det spiller ingen rolle.

Her vil jeg bare understreke først og fremst at jeg som muslim, eller vi som muslimer, må ha nulltoleranse for slike holdninger og uttalelser, særlig i denne hellige måneden av Ramadan.

Hensikten med Ramadan er ikke bare å frastå ifra mat og drikke, men også negative tanker, ord, holdninger og handlinger. Profeten Mohammed (fvmh) har sagt at “Den som ikke slutter med ond tale og dårlige gjerninger under Ramadan, for Allah, er det ikke nødvendig at han forlater sin mat og drikke”. Å faste betyr å “frastå” ifra mat og drikke, samt tungen skal faste fra slike grove uttalelser, ørene skal faste og øynene skal faste også. Dette betyr at hele kroppen skal faste og ikke bare magen.

Under Ramadan skal man beherske selvkontroll og ikke bli sint eller aggressiv, unngå baksnakking, arroganse eller falskhet. I denne måneden er målet at vi skal gjøre så mange gode gjerninger som mulig dvs. Å være tilgivende, ydmyke, tålmodige, og ha rene intensjoner bak enhver hendelse og handling. 

I Ramadan oppmuntres muslimene til å bli mer bevisst og å legge større vekt på god oppførsel og gode handlinger. Man skal være både tålmodig og tilgivende. Man skal ikke tillatte seg selv å miste selvkontrollen. Selv når en blir urettferdig behandlet eller provosert, så skal man si “Å Gud/Allah, jeg faster”.

Jeg er enig med Eliana om at holdningene på både venstre og høyre sidene er skremmende, særlig i de sosiale mediene, der responstiden måles med sekunder. Jeg er også enig om at vi muslimer må selv ta denne interne debatten, kampen og oppgjør, og vi må gjøre noe mer med dette.

Jeg er likevel uenig med framstillingen av ditt spørsmål som Eliana stilte på et facebook innlegg angående London Bridge der hun skrev “Hvorfor gjør ikke muslimene noe med dette? Eller er alle muslimene fullstendig hjernevasket?”, her var hun veldig generaliserende ved å skjære alle 1,8 milliarder muslimer i verden under en kam med formuleringen av spørsmålet.

Dette kan også virke veldig provoserende mot mange muslimer, og innlegget kan oppfattes av noen muslimer slik som dette arabiske ordtak sier “Å utnytte sannheten med dårlige hensikter/intensjoner”. Fordi, det er jo muslimene som er de største ofre for terrorisme iht. statistikken, samt det er muslimene og de muslimske landene som kjemper side om side mot IS med allierte i Syria og internasjonalt, da blir det svært urettferdig og beklagelig å komme med en slik uheldig påstand som «Hvorfor gjør ikke muslimene noe med dette? Eller er alle muslimene fullstendig hjernevasket?», særlig når hun selv hyllet imamenes avgjørelse i London.           

Her prøver jeg å være rettferdig i henhold til hva jeg har lært av disse to vers fra koranen:

“Dere som tror, stå fast ved det rette, som vitner for Gud, selv om det går mot deres egne interesser” (Vers. 135 kvinnene)

Og: “Måtte dere bli et folk som kaller til det gode, som forordner det som rett er, og forbyr det urette. Disse vil det gå godt!” (Vers. 104 Al Imran)

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse