Annonse
SALT: Tromsø har gått glipp av det som kunne blitt en liten oase i sentrum, med kulturarrangementer, servering og havsbad. Slik så gründerne for seg at det kunne blitt seende ut i sør-byen.

Salt i såret

Tromsø kommune sin håndtering av Salt-prosjektet er en studie i ansvarsfraskrivelse.

SALT-prosjektet har fått nok av Tromsø, og gründeren Erlend Mogård Larsen trekker millionprosjektet fra byen. Dermed går Tromsø trolig glipp av sårt tiltrengte arbeidsplasser.

Det føyer seg inn i rekken av næringspolitiske fiaskoer i Tromsø de siste årene. Den siste tiden har vi kommunestyrets nei til reiselivsanlegget Arctic Center friskt i minne.

Hvordan kan det skje at det igjen glipper for Tromsø ? Vi må legge til grunn at det dreier seg om en organisasjonskultur, innarbeidet gjennom mange år, fra toppen og nedover i Tromsø kommune. Det etterlatte inntrykk er at kommunen fremstår som lite framoverlent og ofte på hæla i prosesser rundt nyetableringer.

Det som har skjedd etter et møte mellom gründeren Mogård Larsen og den politiske ledelsen i kommunen etter et møte i januar, kan i beste fall beskrives som en studie i ansvarsfraskrivelse. Det virker som Ap-toppene Gunnar Wilhelmsen, Jarle Heitmann og Tone Marie Myklevoll legger ansvaret over på hverandre for at saken ikke er fulgt opp.

Alt peker i retning av uklare linjer, et dårlig samarbeidsklima internt i politisk ledelse, samt fravær av kommunikasjon mellom den politiske ledelsen og administrasjonen. Saken reiser nye spørsmål rundt om avviklingen av parlamentarismen i 2015 var forhastet. At Ap den gang lot seg presse av SV og Rødt til å kvitte seg med byrådsmodellen, kan neppe sies å ha brakt Tromsø i riktig retning.

Om situasjonen med SALT kan reddes, gjenstår å se. I verste fall kan det være for sent. Det vil være synd for Tromsø, for byen hadde trengt kunst og kulturprosjektet. Både sett i lys av behovet for ny sysselsetting, og problemene byens sentrum sliter med for tiden. Å skape ny aktivitet er nødvendig, og prosjektet ville blitt et nytt og spennende konsept, som utvilsomt ville trukket publikum.

SALT-konseptet i Oslo er blitt svært populært, både blant fastboende og tilreisende. En liten oase helt sentralt i sentrum, med hjeller, lave trebygninger, kulturarrangementer, uteservering og bademuligheter i et havnebasseng som nå er renset for gammel skitt, er et konsept som går rett hjem hos folk. At det i tillegg fungerer som en kontrast til høyhusene i nabolaget, gjør det ikke mindre attraktivt. Det er usigelig trist at Arbeiderpartiet og kommunens ledelse har rotet dette bort, når SALT ønsket å flytte nordover.

  • Kommentarfeltet på Nordnorsk debatt er stengt inntil videre grunnet tekniske problemer som medfører at det ikke er mulig for oss å moderere innlegg i tråd med vær Varsom Plakatens regelverk. Vår tekniske leverandør arbeider med å løse saken. 
Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse