Annonse
Jeg heier på Nordlys sin ja-holdning og jeg ønsker meg flere prosjekter som SALT. Prosjekter som kan skape stolthet over byen vår og som kan bidra til å skape aktivitet og liv i sentrum, skriver MDGs Jonas Nilsen. Denne lederartikkelen sto på trykk 10. januar i år.

Salt i sentrum

Tirsdag bestemte politikerne seg for å ønske kunst-prosjektet SALT velkommen fra Oslo til Tromsø. Det føyer seg dermed inn i en lang og sterk nord-norsk tradisjon: Å tenke stort.

For å ta noen eksempler: I dag virker det som en selvfølge at verdens største troll ble reist på Senja, men det har langt fra vært noen selvfølgelighet. Og det må ha virket som stormannsgalskap å bygge en utkikksplattform og kafe på en fjelltopp. Felles for slike prosjekter er at personene bak våget å tenke stort. Dette gjelder også for SALT.

Når noen tenker stort vil imidlertid alltid noen forsøke å dra dem ned. Påpeke alt som kan gå galt og male opp alle potensielle katastrofescenarioer. Fremst i hylekoret står denne gangen politisk redaktør Skjalg Fjellheim. Raskt var han på banen med en ramsalt kommentar hvor han sabler ned SALT. Han vil heller spare, men tar ikke innover seg at man kan spare seg til fant.

Nordlys har nemlig gjennom en rekke reportasjer satt søkelys på utfordringene til Tromsø sentrum. Nå har vi fått et prosjekt med potensial til å løfte sentrum. Dette ønsker ikke Fjellheim, men heldigvis er hans egen avis uenig med han. På lederplass 9. januar skriver Nordlys: “Tromsø sentrum trenger nytenking og gründere med kreative idéer. SALT-prosjektet er et godt bidrag i så måte.”     

Jeg heier på Nordlys sin ja-holdning og jeg ønsker meg flere prosjekter som SALT. Prosjekter som kan skape stolthet over byen vår og som kan bidra til å skape aktivitet og liv i sentrum. Slikt kommer ikke gratis for kommunen, men det er tvilsomt om det vil koste så absurd mye som Fjellheim påstår.

I tillegg må man ta med verdiene SALT vil kunne generere. Ikke bare pengene, men også verdien som tilføres sentrum og verdien som ligger i økt livskvalitet for innbyggerne. Tromsø bør være en by hvor man ikke bare bor, men hvor man trives. Da er slike tilbud gull verdt.

Å tenke stort er en stolt nord-norsk tradisjon, men den er under press. Den presses av surmagede kommentatorer, pessimistiske forståsegpåere og negative nettroll. Jeg håper de visjonære ikke gir opp, jeg heier på de som våger å tenke utenfor boksen og jeg ønsker meg flere som har mot til å tenke stort på Tromsø sine vegne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse