Annonse
Det koker fort over på nettet hvis Sametinget skulle finne på å mene noe i betente politiske saker, som for eksempel fylkessammenslåing, kommunegrenser, gruvedrift eller vindmølleparker, skriver Runar Myrnes Balto. Foto: Åse M. P. Pulk, Sametinget

Samehetsen er i medvind

Vi setter vår lit til kommisjonen og Høybråten, og håper at godt dokumenterte fakta kan bidra til å løfte forståelsen for de utfordringene det samiske samfunnet sliter med i dag.

Når det er storm i kastene i politikken og engasjementet i nord er på topp, så tiltar også samehetsen, mistenkeliggjøringen og konspirasjonsteoriene. I en tid da samehetsen igjen har medvind, setter vi vår lit til at den nylig nedsatte Sannhets- og forsoningskommisjonen med Dagfinn Høybråten i spissen kan bidra med litt opplysning og roe gemyttene.

Du skal ikke lete lenge i nordnorske aviser og kommentarfelter før du ser hvordan samefiendtligheten bobler. Det florerer av konspirasjonsteorier, mistenkeliggjøring, usannheter og hat. 

I nord bærer skepsisen mot samer så stor gravitasjonskraft i seg at det kan avgjøre valg. Det er bare å følge med på hvordan det koker over på nettet hvis Sametinget skulle finne på å mene noe i betente politiske saker, som for eksempel fylkessammenslåing, kommunegrenser, gruvedrift eller vindmølleparker. Stemninga regelrett piskes opp av politikere og meningsbærere i landsdelen, fordi de kjenner til kraften i samiske spørsmål. Og spredningen blir stor i den moderne lik-og-del-økonomien på Facebook. 

Det ropes om at det er udemokratisk at Sametinget skal få ha en mening. Sametinget er med på å ødelegge demokratiet i nord, og det slenges gjerne rundt falske påstander om at samer angivelig får økonomiske fordeler på etnisk grunnlag. For eksempel at etniske samer får større fiskekvoter enn etnisk norske, noe som rett og slett ikke stemmer med sannheten. Kvotene følger geografiske områder og ikke etnisitet, men nyansert bruk av fakta hjelper jo som regel ikke den samekritiske agendaen.

Hvis Sametinget er freidig nok til forsøke å sette agendaen og spre informasjon, så kan du tro at kritikken hagler langs det politiske spekteret. Da Sametingsrådet i 2016 sendte brev til internasjonale investorer med informasjon om konsekvensene det vil ha for samiske næringer hvis gruva Nussir etableres, så reagerte Høyres Frank Bakke-Jensen med å karakterisere det som en bananrepublikk der aksjonistdemonstranter (Sametinget) forsøker på utpressing. Dette altså fordi Sametinget sendte informative brev!

Tidligere i vår ble det en sak om at Sametinget hadde vært så frekke (!) å bruke penger på kommunikasjonsarbeid for å påvirke spørsmålet Nussir-gruva, og da kom kritikken fra på både høyre og venstre side av Stortingets nord-norgesbenk. Tenk så utidig og udemokratisk at Sametinget bruker penger på kommunikasjons- og påvirkningsarbeid for å stoppe en gruve som vil være kroken på døra for reindrifta i området! 

Disse sakene deles flittig på nettet med kommentarer som ”Se her, Sametinget har for mye makt og for mye penger – legg ned mainnskiten”. Sakene blir systematisk brukt for å legitimere et generelt hat mot samer, Sametinget og reindrifta, spesielt blant de mest høylytte og ærlige motstanderne av alt som har med samer og samisk å gjøre. 

Denne mest ytterliggående og sjokkerende store gjengen bygger gjerne sin argumentasjon på en alternativ historieskrivning, der det føres ”beviser” for at samene ikke kan være urfolk, og det hender at vi ikke en gang finnes som folk. Blant annet trekkes til stadighet frem en absurd konspirasjonsteori i leserinnlegg om at Sametingspresidenten er tredjegenerasjons finne og ikke same. Fornorskningen var forøvrig ikke så ille som samene sier. Om noe så var det i det minste bra for samene og noe de selv valgte å akseptere for sitt eget beste.

Heldigvis finnes det enda anstendige folk og politikere som ser at dette er problematisk. Og jeg tror de er i stort flertall. Jeg er svært glad for at Stortinget med stort flertall har satt ned Sannhets- og forsoningskommisjonen for å granske fornorskningen av kvener- og samer. Over 4 år skal de under ledelse av Dagfinn Høybråten dokumentere fornorskningen og dens konsekvenser, og legge frem forslag til tiltak for videre forsoning. 

Vi setter vår lit til kommisjonen og Høybråten, og håper at godt dokumenterte fakta kan bidra til å løfte forståelsen for de utfordringene det samiske samfunnet sliter med i dag. Det er i tider som dette at vi kan trenge litt støtte utenfra for å holde hodet hevet.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse