Annonse
LEGGER NED I DISTRIKTENE: Sparebanken Nord-Norge med hovedkontor her i Tromsø, har rekordoverskudd, men legger ned sine kontorer på en rekke steder i Nordland, Troms og Finnmark. (Innfelt: Konsernsjef Liv Ulriksen). Foto: Yngve Olsen/Nordlys

Samfunnsløftet som ble til samfunnstrampet

Sparebank 1 Nord-Norge latterliggjør vår lojalitet.

Søndag morgen og kaffen er kokt. En god anledning til en grundigere kikk på ukas nyheter. Det krever nesten mot og stålsetting. Mellom Coronasmitte, “den oransje galningen”, Moria, Ginsburg og nedleggelse av kollektivtransport til distriktene, står en uendelig rekke fakta om hva vi nærmer oss i form av konkurser og tap av arbeidsplasser. Som en solid spiker kom siste ukas nyhet om at Sparebank 1 Nord-Norge legger ned 16 lokalbanker i Nord-Norge, de fleste på steder som ikke har annen bank. Kaffen er begynt å smake beskt. Men så, endelig lyser det - nesten bokstavelig talt - av en gladnyhet. Den står også Sparebanken 1 Nord-Norge for. Nå kan de nemlig, gjennom sin stolthet - Samfunnsløftet - gledesstrålende fortelle oss at vi kan søke finansiell støtte - til julebelysning. J U L E B E L Y S N I N G! Der gikk kaffen i vranghalsen.

Sparebank 1 Nord-Norge, landsdelens egen bank. Banken som ikke bare har strategi, men et strategisk kompass som heter “For Nord-Norge”, har i sine toppledermøter bestemt noe som kan få store, negative konsekvenser for 16 lokalsamfunn, deres næringsliv og innbyggere, og sannsynligvis for landsdelen generelt. Banken, som har fem bærende strategier, hvorav den ene er at de skal være “Nord-Norges mest attraktive og engasjerende arbeidsplass” har ikke involvert de ansatte, eller sett det nødvendig å informere de ansatte, før nyheten ble offentliggjort. Banken som ifølge dem selv skal “bygge relasjoner og verdier for våre kunder” blant annet gjennom “sterk tilstedeværelse og kunnskap om Nord-Norge”, har bestemt seg for å vise ansatte, kunder, næringsliv og befolkningen i Nord-Norge, fingeren.

Banken som i alle år har forklart meg at den renteforskjellen i negativ favør for meg, skyldes deres samfunnsansvar, lokale tilstedeværelse og bidrag gjennom Samfunnsløftet, latterliggjør vår lojalitet.

Det er den samme banken som i det flammende innlegget «Et politisk jordskjelv» for ganske nøyaktig ett år siden, ført i pennen av bankens øverste ledelse, kastet seg inn i den nordnorske politiske debatten, mot sentralisering og med bekymring for både manglende infrastruktur i nord og nedbygging av viktige samfunnsfunksjoner. Bankens daværende konserndirektør, Petter Høiseth og nåværende finansdirektør, Bengt Olsen, skriver blant annet: «Sett fra nord fremstår mange av beslutningene som lite gjennomtenkt og med utilsiktede virkninger. For er det egentlig positiv utvikling at du må reise flere timer for å kjøre opp til sertifikat, eller få nytt pass?….

Nei, det er ikke positiv utvikling og for noen er det verre enn som så. Det er grupper i befolkningen som ikke kan benytte seg av digitale banktjenester, folk med handikapp og en del av de eldre er blant disse. For dem vil frafallet av lokal bank kunne bli svært livsinngripende. Visse tjenester i bank krever personlig oppmøte og for noen vil reiseveien til banken kunne bli nesten uoverkommelig. Dette gjelder ikke minst befolkningen på Svalbard som etter denne avgjørelsen kommer til å stå uten lokal bank. Ikke bare må befolkningen ta fly til fastlandet for å få utført tjenester i banken, men for et internasjonalt lokalsamfunn som lever av turisme og har tilreisende fra all verdenshjørner, kan man knapt forestille seg konsekvensene, for folket og for næringslivet.

Så hva skyldes dette slaget mot en landsdel og mot vårt samfunn når vi er som mest sårbare? Jeg skal være ytterst forsiktig med å begi meg inn i analyser av økonomi, investeringsverdi og eierstruktur i bank, men dette er en bank som hadde et resultat før skatt på nesten 2,5 milliarder - M I L L I A R D E R - kroner i fjor, en økning på nesten 1 milliard kroner fra året før. En kikk på eiersiden viser at dette kanskje ikke er Nord-Norges bank. Lista over utenlandske eiere og investorselskaper er relativt lang.

At jeg skifter bank vil gi liten effekt, at mange private kunder skifter bank, kan gi god effekt. Men i landsdelen finnes det også mange næringsaktører, noen av dem store og med et stort hjerte for landsdelen. Kanskje tiden er kommet for å stå sammen mot kapitalkreftene som bygger ned og tramper på landsdelen. Og, kanskje tiden er kommet for en ny, ekte nordnorsk bank.

Kaffen er blitt iskald. Det er på tide å slukke julelysene.

Artikkelen er en omarbeidet versjon av et innlegg på forfatterens Facebook-profil.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse