Annonse
Ella Maria Hætta Isaksen, vinneren av årets Stjernekamp på NRK, har blitt en tydelig målbærer av ung og moderne samisk kultur.

Et moderne NRK Sapmi

NRK Sápmi vil sammen med NRK Drama og Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI) arbeide for å presentere en stor samisk dramaserie på TV.

Gjennom universell tematikk som tar utgangspunkt i samisk hverdag, håper NRK Sapmis direktør Mona Solbakk at samiske historier skal nå et enda større publikum.

Dette er et viktig prosjekt! Det går rett til kjernen i det som bør være NRK Sapmis moderne samfunnsoppdrag.  Det er nemlig helt nødvendig at NRK Sapmis selvforståelse strekker seg utover en ambisjon som utelukkende handler om å være et redskap for samisk språk og kultur.

For å ha politisk legitimitet, og ikke minst tilgang på økonomiske ressurser i en tid hvor mediestøtten kommer under økende press, er det nødvendig å definere et bredere oppdrag enn det man tradisjonelt har forbundet med NRK Sapmi.

Her har direktør Mona Solbakk truffet svært godt med sin strategi. Solbakk har markert seg som en medieleder med vilje til å stake ut en ny kurs. Det handler om å bruke journalistiske virkemidler til å øke kunnskapen om det samiske samfunnet, og bygge bro til det norske. Den store serien om reinflytting i 2017 er et slikt eksempel.

Journalistikk og et stort mangfold av historier må ha som ambisjon å nå flest mulig mottakere, for å kunne påberope seg å være relevant.

NRK Sapmi må altså produsere innhold som blir tilgjengelig for flere. Det fortjener både det samiske publikum over hele landet som ikke behersker språket, og et allment norsk publikum.

I en slik sammenheng kan drama-prosjektet bli et tidsskille. Direktør Anne Lajla Utsi ved Samisk Filministitutt mener også at en sterk samisk forankring vil bidra til at de autentiske og ekte samiske historiene fortelles, og ikke de stereotype klisjeene vi har sett altfor mange av.

Det tror vi er en riktig analyse. Samtidig må man huske at det samiske er mangefasettert. For eksempel med en stadig tydeligere urbanitet, uten at det nødvendigvis svekker verken tilhørighet eller identitet.

Også det samiske samfunnet endrer seg raskt, i likhet med resten av Norge. NRK Sapmi har et stort ansvar for å formidle dette, ikke minst når det gjelder å normalisere den raskt økende samiske tilstedeværelsen i byene. 70 prosent av NRKs Sapmis digitale publikum holder i dag til utenfor Finnmark – i og rundt byene.

En forståelse som tar utgangspunkt i en smal ramme om hva det samiske er, eller en tradisjonell taps- og offerfortelling, vil dermed kunne bidra til å forsterke stereotypiene man ønsker å bekjempe, snarere enn å svekke dem.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse