Annonse
Sametingspresident Aili Keskatailo åpnet Arctic Frontiers foran 3000 politikere, eksperter, næringsfolk og forskere fra hele verden i Tromsø i januar. Foto: Terje Mortensen/Arctic Frontiers 2019

Samisk stolthet – ja takk!

En tidligere justisminister sa nylig til en Harstad-avis at han er skeptisk til å heise det samiske flagget 6.2. Vel, ham om det.

For oss andre er det god grunn til å heise det samiske flagget med glede. Vi kan være stolte av at samisk kultur beriker hele landet på mange måter. Vi trenger ikke se langt for å finne gode eksempler.

Det var samisk kultur som egentlig fikk en medalje da Internasjonalt Reindriftssenter i fjor ble invitert til Kina for å få den globalt anerkjente kokebokprisen «International Gourmand Award» som utdeles av en fransk millionær. Boka beskriver tradisjonelle reinkjøttsretter fra urfolk kloden rundt. Den ble skrevet av samisk ungdom i samarbeid med urfolksungdom kloden rundt.

Det var en selvfølge at det var sametingspresident Aili Keskitalo som åpnet Arctic Frontiers foran 3000 politikere, eksperter, næringsfolk og forskere fra hele verden i Tromsø i januar. Sametinget arrangerte nettopp en språkkonferanse for å markere starten på FNs år for urfolksspråk 2019.

Det var stor glede på scenen da Dronning Sonja åpnet Riddu Riddu sammen med daværende festivalsjef Karoline Trollvik og styreleder Christina Henriksen. Riktignok for to somre siden. I fjor stilte kulturministeren. Riddu har blitt et verdenskjent og svært anerkjent arrangement som samler gjester fra hele verden, og styrker og utvikle urfolksinspirert musikk. Og tilfører interessante, lokale arbeidsplasser i Kåfjord.

Det var akkurat som det skulle være da Mari Boine ble æresdoktor under UiTs 50-årsjubileum. Boine har vært en inspirasjonskilde for mange unge samiske artister. I år er vi så heldige at Elle Márjá Eira  kommer til Kirkeneskonferansen, der vi selvsagt gleder oss til hun skal opptre. Men det viktigste er at hun skal snakke om samarbeid på tvers av grensene. For Elle Márjá Eira har vært i Russland flere ganger, blant annet under norsk-russiske kulturdager i Murmansk.

Barentssamarbeidet er et nytt påfunn. Vi har ikke holdt det gående lenger enn siden 1993.

Det er til Sápmi vi skal se når vi trenger eksempler på godt samarbeid på tvers av grenser.

Vi ser at det er nesten akkurat de samme tradisjonene på norsk, russisk, finsk og svensk side.

Grensene er det vi andre som har funnet på. I såkalte moderne tider.

Det kan være noe å ta med seg, her vi går og grubler over internasjonale konflikter og sanksjonspolitikk.

Sjette februar er dagen vi alle kan være ekstra stolt av alt som er samisk.

Gratulerer med samefolkets dag!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse