Annonse
VARSLER ENDRINGER: Direktør Mona Solbakk i NRK Sapmi

Samiske medier for morgendagen

NRK Sapmi ønsker å styrke posisjonen som en viktig aktør for å bevare og utvikle samisk språk, kultur og debatt, skriver Mona Solbakk.

Gjennom å forenkle radiotilbudet med færre programtitler samordner vi nå våre nyhets- og aktualitetsressurser.

NRK Sápmi skal være den samiske befolkningens naturlige førstevalg i et stadig mer mangfoldig og komplekst medielandskap. Nye medier gir oss mange muligheter til å nå vårt samiske publikum med variert innhold, men det gjør også at vi hele tiden må være skjerpet og utvikle tilbudet. Og hvordan går vi fram når vi skal lage samisk innhold på radio, tv, nett og sosiale medier som gjør at samer velger oss og ikke andre tilbud når de skal lytte, se, lære og la seg underholde og informere? Vi undersøker publikums forventinger og medievaner som er i stadig endring. Det gjør vi kontinuerlig, og jeg tør påstå at vi kjenner målgruppene våre godt.

Nå tar vi publikum på alvor gjennom å styrke satsningen på nyheter og aktualiteter. Først ut er endring av radiosendingene. Det blir sterkere fokus på oppdateringer på morgenen, og fordypning på ettermiddagen. På denne måten forsterker vi vår posisjon som en viktig aktør for å bevare og utvikle samisk språk, kultur og debatt.

I dag er ettermiddagstilbudet delt opp i flere ulike programmer og sjangre. Vår erfaring er at lytterne kan oppleve vårt radiotilbud som forvirrende og uforutsigbart. Det kan være utfordrende å vite hvilke programmer som sendes når, og hvem målgruppen er. Nå skal ikke våre lytterne være i tvil; morgen og ettermiddag blir viet nyheter, oppdatering og fordypning sammen med det nyeste innen samisk musikk.

Fra mandag 10. oktober skjer de første endringene, da endrer vi ettermiddagssendingene i NRK Sápmi radio. 31. oktober står morgensendingene for tur. Nyhetsoppdatering og publikumsservice skal kjennetegne programmene. På morgenen skal det være ekstra sterkt fokus på nyheter og informasjon. Mens på ettermiddagen gis det plass til fordypning og refleksjon. Ikke alle vil kjenne igjen radiosendingene med en gang, men jeg tror at lytterne raskt vil sette pris på grepene vi nå tar.

Gjennom å forenkle radiotilbudet med færre programtitler samordner vi nå våre nyhets- og aktualitetsressurser. Vi styrker nyhetsmiljøet slik at vi skal bli i stand til å gi den beste oversikten og oppdateringen om det samiske samfunn, skape innhold som bidrar til samisk samfunnsdebatt og løfte samiske saker og problemstillinger til et nasjonalt publikum. Nyhets- og aktualitetsinnholdet skal være viktig og relevant for samer gjennom samisk nyheter og oppdatering gjennom hele dagen.

Ávvudanboddu, Árdna kulturmagasin, Sáhka váibmosis og Radio Siida går ut. Ávvudanboddu går ut da vi ser at oppslutningen om programmet er lav utenfor Kautokeino og Karasjok. Vi ønsker å nå ut til større deler av Sápmi og fjerner derfor programmet. Kultur, debatt og aktualiteter vil være derimot bli en naturlig del av den daglige morgen og ettermiddagssendingen.

Overgangen til digitalradio (DAB) gir oss i Sápmi en gylden mulighet til å bygge en god og helhetlig radiokanal. Fram til slukkingen av FM-nettet skal vi utvikle vår nåværende radiokanal til å bli radiokanalen som binder Sápmi sammen.

Dette er første trinn i utviklingen av radiokanalen vår. I de neste trinnene etablerer vi kultur- og underholdningsflater på dagtid og egne kveldssendinger. Teknologiskiftet gjør at vi i Sápmi ikke lenger er avhengige av P2s sendeskjema i planleggingen av våre egne sendinger. NRK Sápmi blir med dette en riksdekkende radiokanal – det er en oppgave vi tar på stort alvor og med stort engasjement

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse