Annonse
NRK Sápmi har et spesielt ansvar for å bringe frem de samiske historiene, men det samiske oppdraget eies av hele NRK. Vi ser at stadig flere redaksjoner tar dette ansvaret, skriver Mona Solbakk, direktør for NRK Sápmi, og Helje Solberg, direktør NRK Nyheter .

Samiske saker har en sentral plass i vår nyhetsdekning

Våre tall viser en vekst i antall saker om det samiske miljøet på vår største plattform nrk.no. Så langt i år har NRKs forside hatt over 50 saker fra NRK Sápmi. Dette er en økning på 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Rune Fjellheim, direktør for Sametinget, kritiserte i forrige uke NRK for å usynliggjøre samene. Kritikken kom etter NRKs dekning av Frost 2, hvor vi ikke opplyste at filmen er inspirert av samisk kultur. Dette tok vi umiddelbart selvkritikk for. Vi burde naturligvis fortalt om samarbeidet med filmskaperne til Disney. I påfølgende dekning av saken har vi rettet dette. NRK har et særskilt ansvar for å fremme samisk språk, identitet og kultur. Det er vårt oppdrag å øke kunnskapen om det samiske samfunnet i hele befolkningen, og dette oppdraget tar vi på alvor.

  Derfor reagerer vi når Fjellheim mener å se «en tendens der NRK velger ikke å løfte frem de samiske sakene til deres riksplattformer». Dette er en kritikk vi ikke kjenner oss igjen i.

  Bakgrunn for denne artikkelen:

  Samiske saker har en sentral plass i vår nyhetsdekning. Vi jobber kontinuerlig med å løfte frem flere nyheter og programmer fra det samiske miljøet til hele befolkningen. NRK ønsker å vise både bredde og mangfold og slik bidra til kunnskap, forståelse og respekt for samer.

  Våre tall viser en vekst i antall saker om det samiske miljøet på vår største plattform nrk.no. Så langt i år har NRKs forside hatt over 50 saker fra NRK Sápmi. Dette er en økning på 23 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Ekstra gledelig er det at flere av årets saker når mange. Sakene om Mari Boines ESC-boikott og Victorias seier eller debatten om samisk språk under Arendalsuka, er bare noen eksempler på dette.

  I all vår journalistikk, gjelder nyhetskriterier som aktualitet, vesentlighet og saklighet.

  NRK Sápmis grundige journalistiske arbeid med temaet seksualisert vold høsten 2018 resulterte i flere fordypningsartikler og en rekke innslag på radio, TV og nett i våre riksdekkende flater. Sametingspresidentens nyttårstale refererte til Agnete Lorås som i 70 år skjulte sin samiske identitet. Hennes historie ble lest av svært mange på nrk.no noen måneder i forveien. Av de sakene vi har hatt om Disney-samarbeidet, har to vært på forsiden av nrk.no. Forsiden er viktig, fordi den hjelper brukerne videre inn i NRKs journalistikk. I løpet av årets første ni måneder har vi hatt en økning på 14,5 prosent i antall brukere som gikk fra forsiden (nrk.no) til NRK Sápmis sider, sammenlignet med samme periode i fjor.

  NRK Sápmi har et spesielt ansvar for å bringe frem de samiske historiene, men det samiske oppdraget eies av hele NRK. Vi ser at stadig flere redaksjoner tar dette ansvaret. Samisk kultur har kommet frem i programmer som «Muitte mu», «Symesterskapet», «Bokekspedisjonen» og «Stjernekamp», for å nevne noen. I «Muitte mu» fikk norske artister opplæring i joik av samiske mentorer. I Stjernekamp husker vi særlig hvordan Ella Marie Hætta Isaksen gikk helt til topps. Hun ble hyllet som et forbilde, ikke minst for måten hun trakk frem sine samiske røtter.

  Ikke alle i det samiske miljøet mener det er riktig med joik i Stjernekamp. Også det er en debatt vi har dekket. I tillegg fikk Keiino en bred dekning da de representerte Norge i Eurovision Song Contest og eksponerte både norsk og samisk kultur. 

  NRKs neste store drama-satsing skal være samisk. Ambisjonen er å lage TV-drama i verdensklasse med dagens samiske samfunn som utgangspunkt. Serien er planlagt til 2022 eller 2023.  

  Kunnskap om samisk kultur, identitet og språk er viktig. I hvilken grad og hvordan NRK oppfyller oppdraget, må være en levende diskusjon. Vi kan alltid bli bedre, og vi er opptatt av hele tiden å forbedre oss. Vi lover å gjøre vårt beste for at vi skal fortsette å oppfylle oppdraget på en så god måte som mulig.

  Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

  Annonse
  Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

  Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

  Annonse