DØR TIL DØR: Når butikkene i sentrum stenger? Aner ikke, dere får kjenne på butikkdøra. Er døra låst, kjør til et kjøpesenter nær deg og vent til gårdeierne begynner å samarbeide. Det kan være like om hjørnet ...

Samling i sentrum

Hva tror du funker best om man skal dra et lass? Å dra helt alene, eller sammen?

I flere tiår har anarki og gårdeiernes sporadiske tiltak rådet i Tromsø sentrum. Butikkdørene stenger for dagen når det passer den som sitter med nøklene.

I Tromsø sentrum er det eiendomsmeglerne som sitter i de beste utstillingsvinduene. Heldigvis er de vakre folk og flotte i tøyet. For folk vil jo ha noe fint å se på når de går til byen. Dessverre er verken meglere eller bankfolk til salgs. Dumt det, for etter middagstid har de fleste andre stengt og forlatt bygårdene i Tromsø. Det finnes ingen felles åpningstid i sentrum av Tromsø. Gårdeierne har visstnok aldri klart å enes om det.

I flere tiår har anarki og gårdeiernes sporadiske tiltak rådet i Tromsø sentrum. Butikkdørene stenger for dagen når det passer den som sitter med nøklene.  Flere av dem ser lengtende etter leietakerne som har kastet seg i bilen og flyttet til kjøpesentrene som har en stor styrke: En felles organisasjon. De fleste gårdeierne i sentrum styrer med sitt i ensomhet.

Da gårdeier Roger Michalsen nylig ble intervjuet av Nordlys om hans fortvilelse over alt søppelet som hoper seg opp på Stortorget, sto han der helt mutters alene og pekte på kommunen som pekte nese tilbake og ba gårdeiere sjøl koste for egen dør. Det blir noe stakkarslig over det hele. 

Nå vil Næringsforeningen i byen ha nye tider. Foreningen vil ansvarliggjøre gårdeierne. Førstkommende onsdag inviterer de dem alle til møte. Målet er å få til et felles nettverk i det splitter nye Tromsø Gårdeierforum. Forumet skal bidra til utvikling i verdiøkning av eiendomsmassen i sentrum. Og gårdeierne selv skal sitte med regien. Det er sannelig på tide. Allerede da Sentrumsløftet publiserte sin SWOT-analyse av Tromsø sentrum i 2011, ble det manglende samarbeidet mellom gårdeiere satt på toppen av svakhetslista. 

Et nytt lovforslag kan tvinge gårdeiere til å gjøre det de ikke har gjort i Tromsø på mange år: Å samarbeide for å styrke sentrums konkurranseevne. Norsk sentrumsutvikling har foreslått å innføre såkalte Business Improvement Districts (BID) i norske byer. BID er ifølge Norsk sentrumsutviklings definisjon et presist avgrenset område hvor næringsdrivende, etter avstemming, vedtar at de sammen skal investere i tiltak som styrker områdets konkurranseevne. Det betyr at enkeltaktører kan bli tvunget til å følge flertallet. 

Herman Kristoffersen, mannen med et brennende engasjement for byen, har uttalt at kjøpesentrenes knockout på sentrum, er organisasjon. Han vil ha et felles selskap for sentrum, med årlige innskudd fra alle eiendomsbesittere i et definert område. Et selskap som gjør det mulig å holde ei stødig hand på rattet i alt som skal skje i handelsområdet.

For sammen blir man sterk. Sammen kan man få til flere boliger i sentrum, det trengs. Sammen kan man gjøre noe med parkeringsutfordingen, få til den riktige miksen av butikker. Sammen kan man søke støtte og finansiering samt få en sterk stemme i den politiske debatten om byen. Det kan bli så moro at gårdeierne får langt større ting enn åpningstider og søppelbøtter å bale med. 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse