Annonse
Vi har en over 400 år lang historie som en del av Danmark. Dette er et land som jeg kjenner inngående. Her finnes spisskompetanser innenfor de fleste områder. Det Danmark mangler, plass og råvarer, har Norge i bøtter og spann. De importerer til og med gråstein fra oss. Vi burde være en helt naturlig match, skriver Thomas Wøhni. Foto: Thomas Wøhni / ND

Har vi startet i feil ende, Monica Mæland - burde vi ikke først som sist slå oss sammen med Danmark?

Distriktene er ikke døde Monica Mæland, til tross for høyresidens iherdige forsøk på å kvele dem.

Den 1. januar 2020 har Norge i løpet av de 3 siste årene gått fra å ha 428 til å få 356 kommuner. Ifølge ditt innlegg​, Monica Mæland, så skal Norge ha enda færre, og i den anledning har jeg gjort meg noen tanker om at vi kanskje har startet i feil ende?

Gjennom NATO, EØS og andre multilaterale avtaler og organisasjoner, samarbeider vi bredt med andre nasjoner. Men til tross for dette har vi valgt å la nasjonen Norge bestå. Allikevel mener du Monica Mæland, at interkommunale samarbeider ikke er nok, mange av kommunene skal opphøre å eksistere.

Jeg vil heller foreslå at vi starter med det som blir slutten. Når alle kommuner er slått sammen, og vi sitter igjen med en kommune, et fylke og en nasjon, da er det kun en naturlig vei igjen å gå, og det er at nasjonen Norge opphører å eksistere. Alt hva våre forfedre har kjempet for, kan vi med et pennestrøk fjerne. Vi kunne holde en folkeavstemning først, og velge å ignorere den. Vi kunne si at selv om Norge ikke lengre finnes som en selvstendig nasjon, så er vi fremdeles nordmenn. Dette var en nødvendig sammenslåing for å være store nok i en stadig mer internasjonalt og kompetansekrevende verden.

Så er spørsmålet, hvem skal vi slå oss sammen med? Vi har en over 400 år lang historie som en del av Danmark. Dette er et land som jeg kjenner inngående. Her finnes spisskompetanser innenfor de fleste områder. Det Danmark mangler, plass og råvarer, har Norge i bøtter og spann. De importerer til og med gråstein fra oss. Vi burde være en helt naturlig match.

Når jeg sier at det er en ide å starte med slutten, så er det fordi at en av Danmarks kompetanser, det er kommunesammenslåinger. De gikk i 2007 fra å være 270, til å bli 98 kommuner, og samtidig ble de 13 fylkene lagt ned, og erstattet av 5 regioner. Alt på en gang, med dansk effektivitet. Langt mer effektivt enn noe du og dine har fått til. Så kanskje er det på tide å tilføre deg, ditt departement og Oslo den nødvendige kompetanse? Det gjør vi best ved å slå oss sammen med Danmark.

Noen av de problemene som du påpeker i ditt innlegg er høyst reelle, men de kommer som et direkte resultat av alle de kutt og nedskjæringer som distriktene har vært utsatt for i de siste mange år. Når vesentlige tjenester har blitt fjernet, har livene i distriktene etter hvert blitt så vanskelige at det er klart at de har blitt mindre attraktive, også for de med høyere utdannelse. Ved å fjerne rådhus og kommuneadministrasjoner, avhjelper du ikke problemet, du forverrer det. Kompetansearbeidsplassene blir færre og ennå lengre vekk. De få tjenester som vi fremdeles har kan nå sentraliseres ytterligere, og med lengre vei til nærmeste rådhus, uten at vi har noe vi skal ha sagt. Det eneste du kan avhjelpe ved å fjerne det, er dødt vev.

Distriktene er ikke døde Monica Mæland, til tross for høyresidens iherdige forsøk på å kvele dem.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse