Annonse
I STORMEN: Line Miriam Sandberg reagerer på hets og trusler mot ektemannen Per Sandberg. Foto: Torgeir Bråthen, Nordlys.

Folkeskikken kommer først

Den som mønstrer på en debatt om fiskeriminister Per Sandberg, kan ikke samtidig kaste folkeskikken på havet.

Per Sandberg får også kjeft for sin uortodokse stil og snakketøy.

Per Sandberg har gitt nytt liv til den fiskeripolitiske diskusjonen. Men båten der samtalen pågår har tidvis  blitt et utrivelig sted, der ikke alle orker å mønstre på.

For mange i Nord-Norge har Sandberg blitt en slags samfunnsfiende nummer 1 etter at Frp-nestlederen tiltrådte som fiskeriminister hos Erna Solberg.  Men i forbifarten glemmer mange at kursen – tross alt - ikke har vært så veldig annerledes når andre partier har stått til rors. Men langtidshukommelsen er svak.  

Sandberg får også kjeft for sin uortodokse stil og snakketøy. Det er et aldri så lite paradoks, når det kommer fra nordlendinger som i årevis har klaget over at fiskeriministrene er glatte som såpestykker i et badekar.

En Facebook-side har spesialisert seg på Sandberg-kritikk, og kaller seg «Gjenreis Kyst-Norge».  Navnet er i seg selv et sterkt språklig virkemiddel.  Man kunne tro at kysten har falt helt i grus etter tre og en halv måned med Per Sandberg som statsråd.  Men verken Mehamn eller Svolvær har forsvunnet i havet.  Selv om mange også der foretrekker en ganske annen fiskeripolitikk enn Sandberg og Frp.

På den samme FB-siden har det fremkommet uttalelser som med god grunn kan oppfattes som trusler mot fiskeriminister Per Sandberg. Sandbergs kone, Line Miriam Sandberg, har tillatt seg å ta til motmæle mot disse meldingene.  Enkelte mener at det burde hun ikke gjøre. Ektemannen er da i stand til å forsvare seg selv. Og er ikke Sandberg så gode på offerrollen?

Men Line Miriam Sandberg gjør selvfølgelig helt rett i å konfrontere trusler og sjikane.  Hun er opprørt, og med god grunn. Det er derfor smålig å tillegge henne andre motiver enn ett ønske om å bekjempe grov hets mot en ektemann hun er glad i.

Men overtrampene finner ikke bare sted i det mørke nett-universet.  Fra teater-scenen i Tromsø skulle en skuespiller ved Hålogaland Teater improvisere under en barneforestilling i forrige uke: «Du er så dum at du kunne blitt fiskeriminister». Teatersjefen har beklaget replikken.

Omtrent samtidig ble Per Sandberg i et avisoppslag anklaget for å ha gitt en venn en fordel i form av fiskekvoter. Det er den mest alvorlige beskyldning  en statsråd kan få rettet mot seg.  

Avisen har beklaget sin feil, og Sandberg har akseptert beklagelsen.  Men hans sinte og upolerte oppgjør med journalistene i Fiskeribladet Fiskaren, foran åpent kamera, fremstår i ettertid som en menneskelig reaksjon på en påstand som savnet forankring i virkeligheten.

I likhet med mange norske topp-politikere er Per Sandberg en eksponent for vårt åpne samfunn. Han tar fredagsflyet til Bardufoss og haiker hjem med senjaværinger. Han tar lørdagshandelen på Coopen på Senja. Der viker han ikke unna en frisk diskusjon selv når han er utenfor rekkevidde av departementets PR-rådgiverne.  

Etter mange år i rampelyset  har Sandberg fått hard hud. Han har vært ute en vinterdag før og skal tåle mye. Men alle som har en mening om ham, og det er svært mange, bør i tillegg ta inn over seg hvordan den offentlige samtalen om ham virker på hans nære familie. Og på hans barn, som også har PC og kan følge diskusjonene på nettet.

Det skal være høyt under taket i Nord-Norge.  Men når man mønstrer på en debatt om fiskeriministeren, kan man ikke kaste folkeskikken på havet.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse