Annonse
I ANGREP: Per Sandberg mener multikulturer er en dårlig oppfinnelse. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Per Sandberg har rett... I én ting

Det var ikke Knut Arild Hareide som oppfant globaliseringen. Og Per Sandberg kan ikke stoppe den. Sorry, men det er sant.

Norsk innvandringshistorie får ikke plass i en pamflett, fordi den må dekke hele tidsrommet fra 900-tallet og frem til i dag. Verket «Norsk innvandringshistorie» fyller derfor tre tykke bind.

Sandberg har rett i at vi de siste tiårene har vært altfor dårlige på integrering av innvandrere. Det er helt avgjørende å få flere ut av trygdefella og inn i arbeidslivet. Her har vi feilet.

Men selv om han har rett på både dette og andre punkter, så har hissigproppen fra Silsand det med å ta helt av, og går ballistisk rett som det er. Da klarer han å levere uttalelser som er så forrykende feilaktige at det grenser til underholdning. Nå har han gjort det igjen.

Frps nestleder har slått fast at «det multikulturelle eksperimentet har slått feil». Ja vel? Da vil jeg i all beskjedenhet få lov å påpeke at dette eksperimentet har vart kontinuerlig i ca. 1100 år.

Norsk innvandringshistorie får ikke plass i en pamflett, fordi den må dekke hele tidsrommet fra 900-tallet og frem til i dag. Verket «Norsk innvandringshistorie» fyller derfor tre tykke bind. Det anbefales. 

På 1100-tallet kom hanseatene til Norge. Etter dem kom det horder av hollendere, engelskmenn og skotter som tok seg av fiskerier og trelasthandel. Norsk bergverksindustri ble bygd opp på 1600-tallet av tysk ekspertise, mens engelskmennene lærte oss å drive tekstilindustri.

Moderne fjøsstell og meieridrift var det sveitserne som innførte. De var nesten like viktige som amerikanerne som noe senere lærte oss petroleumsindustri.

Sent på 1800- tallet og tidlig på 1900-tallet var det gruveslusk og rallarer fra ikke minst Sverige som drev bergverk og bygde ingeniørunderverket Bergensbanen. På 1800-tallet fikk vi også en stor innvandringsbølge fra Finland da kvenene kom til Troms og Finnmark. Alle de nevnte innvandrerne snakket rart og dro med seg unorske skikker. Men de har i høy grad bygget landet.

Og det har da gått rimelig bra? Norge har jo, litt tregt kanskje, men likevel utviklet seg en smule i denne perioden. Og det har da blitt folk av oss nordmenn. Eller hva, Sandberg?

Mange vil til og med mene at noe av det beste vi har tatt til oss, skyldes et av de virkelig store, multikulturelle eksperimentene. Det fant sted for rundt tusen år siden, da vi innførte en fremmed religion fra Midtøsten, med en skjeggete profet som vi skulle tilbe.

For min del kunne vi godt ha latt være. Men jeg prøver å vise toleranse og lever nå med det. Og mange nordmenn later til å sette pris på det fortsatt.

Jeg hører deg, Sandberg, nå si at det er flommen av fattige og uskolerte fremmedkulturelle, spesielt de med muslimsk bakgrunn, som er problemet. Du mener at vi må stoppe dette. Det avler terrorisme.

Men har du egentlig reflektert over hvorfor disse menneskene ikke kom for lenge siden? For hundre år siden, eller femti år siden? Elendigheten, fattigdommen og krigene har jo hele tiden herjet i de landene de kommer fra. Så hvorfor nå, bare de siste tiårene, og ikke før?

Du vet svaret. Du vil bare ikke ta det innover deg.

Globaliseringen. Moderne kommunikasjoner, både fysiske og digitale. En verden og en virkelighet som har gjort det mulig for millioner å dra fra usselheten de har levd i. De kom nå fordi de kunne.

Men det var altså ikke Knut Arild Hareide som oppfant globaliseringen. Og Per Sandberg kan ikke stoppe den. Sorry, men det er sant.

Du kaster blår i øynene på folk når du later som om Norge kan bestemme at de store folkevandringene skal stanses. Eller at vi kan mure oss inne bak grenser som utviklingen for lengst har visket vekk. Det er umulig, og dessuten inhumant.

Da må vi finne en annen og mer konstruktiv vei videre. For oss selv og for dem som kommer. Vi kan starte med å slutte å påstå at det er naive, norske politikere som har drevet med «et multikulturelt eksperiment». 

Selv om det går dårlig på meningsmålingene.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse