Annonse
IRAN-VENN: Per Sandberg under hans offisielle besøk i Iran i september 2016. Foto: Norges Sjømatråd

Sandberg bør gå av som statsråd

Det er oppsiktsvekkende at Sandbergs opptreden både blir tolerert og delvis unnskyldt av statsministeren, skriver Nordlys på lederplass.

Ifølge Filter Nyheter har regjeringen nå bekreftet at statsråd Per Sandberg deltok offisielt under Irans ambassade sin feiring av den islamske revolusjonen. Det skjedde i Oslo den 8.februar i år, der fiskeriministeren var tilstede sammen med sin norsk-iranske kjæreste.

Det virker som Sandberg ble invitert som offisiell representant for den norske regjeringen, og at han takket ja til Ayatollah-feiringen uten at det ble gjort noen vurdering i departementets embedsverk, skriver Aftenposten.

Å delta på et slikt arrangement i kraft av sin rolle som statsråd, er både farlig og uverdig. Det er også grovt uaktsomt. Sandberg har på denne måten bidratt til å gi legitimitet til et autoritært mullah-regime, som har forfulgt og henrettet titusenvis av mennesker som våger å opponere mot de religiøse lovene i landet.

Dette kommer i tillegg til hans grove brudd på sikkerhetsreglene under den spontane feriereisen til Iran, som Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) definerer som et høyrisikoland.

Hele affæren er ekstremt pinlig ikke bare for Sandberg, men også for Fremskrittspartiet. Det svekker Sandberg og Frp’s troverdighet dramatisk når partiets nestleder med stor iver slutter seg til markeringen av et islamistisk diktatur, som han i neste åndedrag sier han tar sterk avstand fra. Han har nylig også erklært at Iran er et «misforstått land».

Fra nå av blir det vanskelig, for ikke å si umulig, for Frp å gjenta en av sine gamle paradeøvelser. Som er å kritisere Arbeiderpartiet som ettergivende overfor islamister.

Saken svekker nå regjeringen, og det er oppsiktsvekkende at Sandbergs opptreden både blir tolerert og delvis unnskyldt av statsministeren. Erna Solberg og Siv Jensen håper tydeligvis at det går over, men det gjør det neppe. Statsråder har gått av for adskillig mindre enn dette. Det er nok å minne om både en liten brygge og et selvforsvarskurs for jenter.

Feiring av presteskapets og diktaturets seier i Iran, det kan ikke en norsk statsråd delta på. Fiskeriministeren har vist en total mangel på politisk og moralsk dømmekraft. Sandberg har ikke tillit,og det gjør at tilliten til regjeringen også svekkes. 

Vi er helt enige med den tidligere sjefen for etteretningstjenesten, Kjell Grandhagen, som har hjulpet allmennheten med å forstå sakens alvor. Han sier til Aftenposten at Sandberg selv må vurdere sin stilling, og legger til at statsministeren sender et dårlig signal med sitt lederskap. Vi kan tilføye, mangelen på lederskap.  

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse