MISFORNØYD: Fiskeriminister Per Sandberg er misfornøyd med Stortingets vedtak om produksjonsavgift til oppdrettsnæringa, og motarbeider åpenbart stortingsflertallet. Det er oppsiktsvekkende og uhørt. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Per Sandbergs forvirring

Dette er en type omkamp vi heldigvis sjelden ser: en statsråds regelrette obstruksjon og motarbeiding av et vedtak i landets nasjonalforsamling.

Dette er en type omkamp vi heldigvis sjelden ser: en statsråds regelrette obstruksjon og motarbeiding av et vedtak i landets nasjonalforsamling.

Fiskeriminister Per Sandberg tar i et innlegg på Nordnorsk Debatt et «oppgjør» med Stortinget. Saken som mishager statsråden er at stortingsflertallet i juni fikk vedtatt en produksjonsavgift på oppdrettsfisk, en avgift som skal gi inntekter til vertskommunene langs kysten.

Fiskeriministeren harselerer med flertallet i Stortinget og skriver at representantene ikke kan ha forstått hva de selv vedtok! Det er temmelig oppsiktsvekkende. Og fortsettelsen er om mulig enda verre: han fortsetter sin argumentasjon mot avgiften, som om det overhodet ikke har skjedd noe i Stortinget. Sandberg kan rett og slett ikke forstå hvorfor Stortinget ikke kunne utvist mer tålmodighet i saken, og vurdert flere løsninger? Argumentasjonen når sitt høydepunkt når statsråden stiller spørsmålet: «hvorfor skal det innføres en avgift på eksportert, ubearbeidet fisk»?

Dette er en type omkamp vi heldigvis sjelden ser: en statsråds regelrette obstruksjon og motarbeiding av et vedtak i landets nasjonalforsamling. Det er uvanlig sterk kost og det bør påtales. Dersom det mot formodning skulle bli nødvendig, bør det sendes en marsjordre til Fiskeridepartementet.

Det er jo interessant at en statsråd fra Frp er mer bekymret for våre angivelige internasjonale forpliktelser i denne saken, hva nå enn de skulle være, enn hensynet til fellesskapet og kystbefolkningen. Det er imidlertid ingen nyhet at fiskeriministeren viser omsorg for kapitalinteressene i oppdrettsnæringa. Innlegget er preget av utstrakt melankoli for ei næring hvor inntektsmillionene har flokket seg på bankkontoene, i takt med stimene i mærene. Innføres det en avgift på 25 øre per kilo, får man inntrykk av at det nærmest kan medføre kronerulling for oppdretterne.

Det er uinteressant at Per Sandberg ikke liker denne avgiften. Det vet selvsagt fiskeriministeren, etter nærmere tjue år på Stortinget. Demokratiet er tuftet på at et valgt flertall i Stortinget bestemmer. Det er utidig og uakseptabelt med omkamper, fordi man har tapt i nasjonalforsamlingen.

Sandberg hevder også at det nå spres forvirring om avgiften. Nei, Sandberg. Forvirring spres ikke av seg selv. Noen sprer den. Og i dette tilfellet er forvirringen tilsynelatende størst i de indre gemakker i Fiskeridepartementet. Det er det departementets uomtvistelige plikt å rydde opp i.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse