Sandbergs mørke kraft

Fiskeriminister Per Sandberg har stilt seg i spissen for en mørk kraft, som er klar til å begå et historisk ran av verdier og rettigheter fra kystbefolkningen i Nord-Norge.

Allerede nå, etter 60 dager som statsråd, snakker Sandberg som han er administrerende direktør i et av de store rederiene på Vestlandet og Sør-Norge.

Da Per Sandberg ble fiskeriminister, var vi villige til å gi ham en sjanse. Vi hadde et håp om at han ville lytte til den brede, folkelige opposisjonen mot Regjeringens mest ytterliggående liberaliseringsforslag. Også de mest urealistiske alternativer fortjener jo å bli utforsket.  Og ettersom også FrPs fylkeslag i nord er en del av de massive protestene mot Regjeringens kurs, trodde vi det kunne være en reell mulighet for at Sandberg endret retning på innholdet i fiskeri- og sjømatpolitikken.

Der tok vi feil. Etter et intervju med Sandberg  i Aftenposten i forrige uke, er alt håp ute om at den nye fiskeriministeren vil bry seg om sin egne partifeller i nord, eller den store nordnorske motstanden mot Regjeringens sjømatmelding. Han vil tvinge pengemaktens linje gjennom. I en tid da næringen går bedre enn noensinne, er Sandberg opptatt av at de som har mest, skal få enda mer. Den gamle kannibalismen i norsk fiskerinæring har fått en ivrig talsmann i Frp-statsråden. I tillegg varsler han et oppgjør med «mørke motkrefter», det vil si alle de som våger å kritisere Regjeringens ultra-liberalistiske og uansvarlige fiskeripolitikk.

Etter at Sandberg har vært statsråd i halvannen måned, er det allerede nå klart at han for Nord-Norges vedkommende blir en vandrende katastrofe som fiskeriminister. Alt tyder på at han vil gjøre ubotelig skade for bosetting og næringsliv i en lang rekke nordnorske kystsamfunn. Sandberg er en dogmatisk liberalist, og har ingen intensjon om å låne øre til vanlige folk. Han lytter kun til de store, rike og mektige i næringen.  Det som gjelder, er å oppheve alle begrensninger i eierkonsentrasjoner så raskt som mulig, slik at også den minste kystflåten kan ofres.

Allerede nå, etter 60 dager som statsråd,  snakker Sandberg som om han er administrerende direktør i et av de store rederiene på Vestlandet og Sør-Norge. Retorikken hans lyder som et ekko av de mest hardbarkede markedsliberalistene i næringen. Og det viser med all mulig tydelighet hvilke mektige lobbyister som har vunnet kampen om hans oppmerksomhet.

Sandberg vil nå bidra til en ytterligere polarisering i norsk kyst- og fiskeripolitikk. Det beste vi kan få ut av dette, er at det øker interessen for et saksfelt som har vesentlig betydning for nasjonal verdiskapning.  Sandberg tar nå åpenbart sikte på overføre eierskap og ressurser til en liten gruppe investorer og et fåtall redere. Trolig har ingen norsk fiskeriminister noensinne hatt en mer mangelfull forståelse av at fisk er en nasjonal ressurs som tilhører oss alle i fellesskap. Og sjeldent eller aldri har Fremskrittspartiets slagord om at de er partiet «for folk flest», hatt en hulere klang. Per Sandberg har stilt seg i spissen for en mørk kraft som vil begå et historisk ran av verdier og rettigheter fra kystbefolkningen i Nord-Norge.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse