Annonse
SANNHETEN PÅ BORDET: Stortinget har nås att ned en sannhetskommisjon om fornorskningen av samer og kvener. Tidligere KrF-leder og eks-statsråd Dagfinn Høybråten skal lede arbeidet, og har med seg markerte navn som professorene Ivar Bjørklund, Einar Niemi, Aslak Syse, eks-biskop Per Oscar Kjølaas og de samiske profilene Marit Myrvold, Liv Inger Somby og Anne Kalstad Mikkelsen i kommisjonen.

Sannhet og forsoning

Sannhets- og forsoningskommisjonen må avdekke systematikken og det politiske grunnlaget for fornorskningen, skriver Nordlys på lederplass.

Stortinget har oppnevnt en kommisjon for å finne sannheten om fornorskningen av samer og kvener. Tidligere KrF-leder og eks-statsråd Dagfinn Høybråten skal lede arbeidet, og har med seg markerte navn som professorene Ivar Bjørklund, Einar Niemi, Aslak Syse, eks-biskop Per Oskar Kjølaas og de samiske profilene Marit Myrvold, Liv Inger Somby og Anne Kalstad Mikkelsen i kommisjonen.

Alt dette er navn som borger for innsikt og kvalitet. Høybråten er et godt valg som leder, og han vil få bruk for alle sine evner som brubygger. Her vil det bli dragkamper og tolkninger fra mange hold, og  kommisjonen vil ha behov for et solid sekretariat for å ro dette i land i løpet av de fire årene den har fått til rådighet.

Sannhetskommisjonen hadde en trang fødsel. Også vi i Nordlys tvilte på om det var riktig å sette inn så mye ressurser på å lage en utredning om det som allerede var erkjent og beklaget fra norsk offisielt hold. Hva nytt kunne den bringe fram?

Men faktum er at Norge drev en hard fornorskning av minoritetene i nord i generasjoner. Politikken hvilte dels på uvitenhet og utrygghet, dels på et bevisst ønske om å bygge lojalitet i grenseområdene mot Finland og Sovjetunionen. Samer og kvener ble sett på som mindreverdige kulturer uten framtid. Og så må det legges til at perioden var preget av krig, konflikter og fattigdom.

Byggingen av velstandssamfunnet hadde såvidt startet. Det unnskylder ikke fornorskningen, men det gir ikke alltid et riktig bilde å se denne tiden gjennom dagens briller. Fornorskningen gjennomsyret skoleverk, kirkeliv og offentlige institusjoner lokalt, regionalt og nasjonalt.

Konsekvensene var stygge. I mange områder ble samisk og kvensk språk og kultur radert ut. Dette vet vi. Og kongen har beklaget det overfor Sametinget i plenum.

Sannhets- og forsoningskommisjonen vil nå grave enda dypere. Den vil avdekke systematikken og det politiske grunnlaget for fornorskningen. For det vi hittil har kunnskaper om, er bruddstykker av historien.

Det er først når helheten presenteres, at vi står ansikt til ansikt med en skammelig tid i vår nære historie. Da kan vi også ta det endelige oppgjøret, og oppnå den forsoning som må være plattformen for et fruktbart samliv mellom mennesker.

I det store bildet forsvinner ofte enkeltmennesket. Sannhetskommisjonen må finne vitnene. De må beskrive skjebnene. Der ute er det mange av dem. Folk som har tålt og lidd og tiet. Det har skjedd overgrep på skoler og institusjoner. Kommisjonen må ut og møte disse menneskene. Og denne gangen vil maktens utsendte komme for å lytte og forstå, ikke for å diktere og påtvinge.

Samisk språk og kultur er fortsatt utsatt mange steder.  Sannhetskommisjonen må ikke bli en sovepute. Norge må fortsatt føre en konstruktiv samepolitikk, og ikke avfeie alle nye initiativ med “at vi venter på sannhetskommisjonen”.

Forsoning må bygge på sannhet. Kommisjonen har et vidt mandat og tar fatt på et viktig og krevende arbeid. Vi håper at Norge nå mener alvor med å ta det endelig oppgjøret med fornorskningsolitikken, og bygge en solid grunnmur for sameksistens basert på respekt og tillit.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse