Annonse
Fra et forberedende møte mellom Stortinget og representanter for folkegruppene i forbindelse med sannhetskommisjonen i desember 2017. Foto: Stortinget

"Stortinget har bestemt..."

Stortinget skal ha satt sammen en sannhetskommmisjon om fornorskningsovergrepene mot samer og kvæner. Hvem skulle egentlig ha satt sammen denne kommisjonen? Samene og kvænene selvfølgelig. Som det er nå, skal overgriperne granske seg selv. På en måte kan det sies at det er som om aparteid-regimet skulle granske seg selv. Leder for kommisjonen skal være Dagfinn Høybråten. Hører han til dem som det er gjort urett mot? Kommer ikke han fra Bærum? Fra øvre middelklasse eller nedre overklasse? Er det ikke sånn at lederen har stor innflytelse i en gruppe? Det Norge gjør her kan bli en frikjenningsksommisjon.

Har Norge noen gang innrømmet at de har gjort urett mot befolkningen i Nord-Norge? Men mot andre lands lands atferd overfor minioriteter er de snar å løfte en pekefinger. Hykleri?! Det skal blant annet sitte en forhenværende biskop i kommisjonen. Han er fra Finnmark. Det skal også være samer og kvæner i den. Men saken er den at de som har lidd under nordmennenes arroganse spesielt, det var de som skulle ha laget hele kommisjonen. Og lederen skulle kommet fra menneskene blant dem. Vi har for eksempel en professor Ole Henrik Magga og mye informasjon på universitetet i Tromsø. (Hvorfor heter det forresten « Norges arktiske universitet»?

Men i denne saken som i saken om sammenslåingen av Troms og Finnmark kan myndighetspersonene gjenta og gjenta slik Monica Mæland gjorde: STORTlNGET HAR BESTEMT. Til det til slutt gikk hakk i plata og hun måtte hjelpes av Arbeiderpartiet til å gjøre uretten. (enda en gang i Norge). Så kan Norge vise både overfor nordmennene og utlandet: Det er det norske Stortinget som har bestemt. Og da er det selvfølgelig rett.

Eller, er det det? Hvem er i flertall i Stortinget? Ikke folk fra Nord-Norge i hvert fall. Og kommunikasjonen om Sannhetskommisjonen har gått stille for seg, helt til den var sammensatt. Det skal ha vært informasjon på nettet, i nyhetene har det vært nevnt 3-4 ganger. Men her var ingenting satt ut til høring. Ikke før alt var fastsatt. De hadde regnet med at som vanlig: folk i Nord-Norge sier ikke i mot, de klager ikke, de er og blir dumme. Etter flere hundre års undertrykkelse glir kanskje overgrepsmentaliteten inn i genene og folk godtar alt.

Er det ikke sånn? Slik omtrent ble konklusjonen om undertrykkelsen i Sovjet tilnærmelsesvis beskrevet, om ikke genene akkurat ble nevnt. Jeg er stygt redd for at hele granskningen av hva som skjedde bare blir en overflatisk farse. Men selvfølgelig: Nordmennene vil bruke alt som kommer fram til egen fordel. Kanskje til og med tjene penger på det. Og folket her oppe vil ikke få oppreisning.Var det i det hele tatt meningen? Hva er meningen med hele Sannhetskommisjonen, forresten? 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse