Annonse
JUBILEUM: I år var det 100 år siden det første samiske landsmøtet fant sted. Og det skjedde i Trondheim i 1917. På jubileet Tråante 2017 møtte tusenvis av samer fra hele Sápmi i Trondheim for å feire. Foto: Tråante2017/presse

Sápmi fortjener dette

Samer i fire land har akkurat kommet hjem fra den største samiske feiringen noensinne. Vi feiret vårt hundreårsjubileum for det første samiske landsmøtet i Tråante/Trondheim, i en lang, travel og fantastisk uke.

Vi fikk for alvor kjenne på at vi er ett folk

Jeg skal si det så ærlig som jeg bare kan. Sápmi fortjente Tråante 2017, og vi fortjener å oppleve det igjen.

I løpet av syv dager i Tråante har samer sammen opplevd storslagne konferanser, middager, konserter, utstillinger og mye mer. På forhånd forventet i alle fall undertegnede at feiringen kom til å bli travel og uoversiktlig, og jeg gruet meg litt til stresset. Jeg hadde aldri sett for meg at den kom til å bli så utrolig mye mer enn det.

For første gang i mitt, og mest sannsynlig i de fleste andre samers liv, har vi opplevd å kunne være i majoritet. Ikke bare på en enkelt samefestival, eller i et lokale 6. februar, men ute på en tilfeldig gate, i en tilfeldig bar, og i et helt bysentrum.

Vi fikk for alvor kjenne på at vi er ett folk. Selv om vi kommer fra fire forskjellige stater, snakker mange forskjellige språk og har forskjellige utfordringer og interesser, viste Tråante 2017 med klare, fargerike bilder, at vi er en del av en helhet. Det har garantert satt store spor i de fleste av oss.

Det store, smilende publikumet på Torvet 6. februar, eller synet av alle de 600 koftekledte samene som deltok på Samerådets gallamiddag vil jeg ta med meg resten av livet. Jeg har reist hjem med en ny stolthet og en ny tro på vårt folk. Samtidig tok jeg med meg et stort ønske om å kunne møtes mer.   

Samerådet tok tempen på det samiske folks savn etter mer kontakt på tvers av landegrensene med deres temadag ”Et felles Sápmi”. Der fikk vi muligheten til å diskutere Sápmi/Samelands fremtid. Det er klart at det samiske folk ønsker å være ett. Samerådet skal ha ros for å ha satt ord på dette ønsket under Tråante 2017, og for å ha gjennomført Sápmis største og mest profesjonelle konferanse noensinne av og for samer. Samerådet skapte magi med et begrenset budsjett og begrensede ressurser.

Jeg vil også rette en takk til Tråante/Trondheim by. Byen ønsket oss velkommen med sameflagg og varme smil. Jeg har overhørt så mange positive samtaler i løpet av jubileumsuken, at jeg blir rørt bare av tanken på dem. Vi opplevde et prakteksempel på hvor langt vi har kommet – det er plass til en sterk samisk tilstedeværelse i dagens verden.

Og til alle som tror at samer er et splittet folk uten en levende, felles kultur, dere er offisielt motbevist. Og vi har i tillegg demonstrert at vi evner å arrangere noe stort og ærbødig, vel verdig samekulturen. Vi må satse på å møtes slik igjen. Jeg foreslår at vi jobber for å treffes slik hvert fjerde år, og at enda flere får plass på neste feiring. Det fortjener Sápmi.

Nå skal jeg prøve å komme meg etter en av mine beste opplevelser noensinne. Følelsene sitter fremdeles på utsiden, og både varmen og gledestårene har ikke gitt seg. Tråante 2017 har fungert som medisin for det samiske folk. Der vi i hverdagen kjemper større og mindre kamper, ofte alene, fikk vi nå slått fast at vi uansett står sammen. Vi er fremdeles her, vi er fremdeles ett folk. Sápmis hjerte slår litt sterkere etter denne feiringen. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse