Annonse
TRYGG BARNDOM: Noen barn trenger nytt hjem, og det er å håpe at de som har plass til en til i familien, og har forutsetninger for å tilby et godt fosterhjem, tar oppfordringen fra Bufetat. Foto Colorbox

De som trenger et nytt hjem

Landet er på mange vis satt i ventemodus nå. Men på noen områder har vi som samfunn ikke råd til å vente.

Den norske statistikken er stygg, ett av fem barn opplever vold og overgrep hjemme.

Korona-viruset har satt landet i en form for unntakstilstand. Og som alltid når ekstreme situasjoner inntreffer, rammer dette særlig de mest sårbare av oss.

Få dager etter at skoler og barnehager ble stengt, kom bekymringsmeldingene fra fagfolk: barn som fra før av ikke har det så bra hjemme, er spesielt utsatt når de ikke har skole eller barnehage å oppholde seg i på dagtid.

Det er dessverre et faktum at noen barn lever i hjem der de lider overlast. Den norske statistikken er stygg, ett av fem barn opplever vold og overgrep hjemme. Altfor mange vokser opp med omsorgssvikt, vold, overgrep og rusmisbruk. I den normale hverdagen har skolen og barnehagen vært et trygt sted på dagtid, et sted hvor barna kan oppleve trygghet, og et sted der overgrep kan oppdages og meldes til barnevernet. Slik er det ikke lenger.

Situasjonen bekymrer barnevernet. Alarmtelefonene hvor barn og unge som ikke har det bra kan henvende seg, får langt flere oppringninger enn vanlig. Det er åpenbart at mange barn sliter i hverdagen hjemme.

Når det kommer til omsorgsovertakelse er fosterhjem løsningen. I Norge er om lag 11000 barn i fosterhjem. Men det er behov for 1000 nye fosterhjemsplasser. For Nord-Norge er tallene 1500 fosterhjem, og behov for 150 nye.

Det som er urovekkende nå, er at behovet for fosterhjem er økende. Samtidig opplever barnevernet at folk har sluttet å melde interesse for å være fosterforeldre. Tendensen er spesielt stor i Nord-Norge. Usikre tider er årsaken, tror fagfolkene i barnevernstjenesten.

Regiondirektør Pål Christian Bergstrøm i Bufetat nord sier til NRK at henvendelsene har stoppet helt opp. -Tanken på påta seg ansvar for et fosterbarn oppleves kanskje særlig krevende nå. Men behovet for fosterhjem forsvinner ikke selv om samfunnet er i en unntakstilstand. Tvert imot, det er sjanse for at behovet øker, sier Bergstrøm.

Noen barn trenger nytt hjem, og det er å håpe at de som har plass til en til i familien, og har forutsetninger for å tilby et godt fosterhjem, tar oppfordringen fra Bufetat. Det kan gi et barn vern og trygghet og noe alle fortjener: stabilitet i en avgjørende fase av livet.

Landet er på mange vis satt i ventemodus nå. Men på dette området har vi som samfunn ikke råd til å vente.

 

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse