Annonse
KRAFTFORSYNING: Nord-Norge har i mange tiår måttet leve med en elendig forsyningssikkerhet på strømnettet. I 2015 er dette kritisk, og truer hele samfunnsberedskapen.

Det sårbare strømnettet

Hurtigruta kan stoppe å gå, og veier og flyplasser kan bli stengt. Det påvirker, men det får ikke hele samfunnsveven til å revne. Men når nettet går ned, stopper alt som ikke har reserveløsninger for strøm opp.

Forsyningsikkerheten er et spørsmål om den totale samfunnsberedskapen. Det handler om dagligliv og arbeidsliv, kommunikasjon og informasjon, men det handler også om nasjonal sikkerhetspolitikk og beredskap.

Det er helt betimelig og nødvendig at stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Ap) fra Troms nå stiller spørsmål til olje- og energiminister Tord Lien (Frp) om hva statsråden vil gjøre for å sikre kraftforsyningen i nord. Strømstansen som 29. januar mørkla store deler av landsdelen, rammet 132 000 husstander og alt næringsliv fra og med Ofoten og nordover.

Hendelsen var en øyeåpner. Den fortalte oss at lite har skjedd de siste tiårene for å sikre Nord-Norge en robust strømforsyning.

Dette er ikke statsminister Erna Solbergs og Tord Liens skyld. Det er en rekke regjeringer, både på borgerlig og rødgrønn side, som har ansvaret for at situasjonen er som den er.

En liten feil et sted i nettet kan slå ut nesten hele samfunnet i nord. Det visste norske myndigheter for over førti år siden, uten at det i de påfølgende tiår har blitt tatt tak i problemet.

Dette er en så alvorlig forsømmelse at det knapt er til å begripe at ansvarlige myndigheter har kunnet latt det skure og gå, og kommet unna med det.

I dag er det klarere enn noensinne hvor stor sårbarhet dette påfører den nordlige landsdelen. At nødnett og nødtelefoner ryker i en slik strømstans er illevarslende og alvorlig nok.

Men det handler ikke bare om enkeltmenneskers skjebne og bedrifter som kan bli påført betydelige tap. I vårt høyteknologiske og elektronisk baserte samfunn, handler det om den viktigste infrastrukturen vi har.

Hurtigruta kan stoppe å gå, og veier og flyplasser kan bli stengt. Det påvirker, men det får ikke hele samfunnsveven til å revne. Men når nettet går ned, stopper alt som ikke har reserveløsninger for strøm opp. Slike backup-løsninger er det bare de aller mest samfunnskritiske funksjoner som har. 

Derfor er forsyningsikkerheten et spørsmål om den totale samfunnsberedskapen. Det handler om dagligliv og arbeidsliv, kommunikasjon og informasjon, men det handler også om nasjonal sikkerhetspolitikk og beredskap.

Alvoret i den voldsomme sårbarheten vi har i nord, er et nasjonalt problem. Det er derfor nå regjeringens jobb å sette inn alle tiltak som er mulige for å sikre beredskapen, både på kort og lang sikt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse