Annonse

Sats på lokal kompetanse, sats på lærlinger!

I disse dager er vi i innspurten av kommune valgkampen, politikerne freser til hverandre om hvem som er det beste valget, når du skal avgi din stemme.

Det snakkes om alt fra satsing på helse, oppvekst og arbeidsplasser. Men en ting jeg ofte savner i denne debatten er hvordan fraflytnings truede Finnmarks kommuner skal beholde og rekruttere ungdom til seg.

Når denne debatten kommer opp, så er det ofte store ord om satsing på fritidstilbud som idrett og kultur. Som bevare meg vel er bra det. Men det som er vell så viktig, og som jeg opplever, er at kunnskapen om lærlingeplasser er nokså lav, da spesielt i de små kommunene. Ikke bare detter de offentlige bakpå når det gjelder dette, men debatten er også fraværende.

For hva skal til for at ungdom skal velge å enten bli, eller flytte til småkommuner? Jo, at de skal ha mulighet til jobb og utdanning. Det samme er like viktig for kommunene, slik at deres unge borgere skal kunne være en ressurs for kommunen, framfor en utgift.

Det å satse på lærlingeplasser er både en investering og en ressurs for kommunen, som igjen kommunene vil ha avkastning på. Avkastning som kan måles i menneskelige ressurser og lokal kompetanse. Ved å utdanne ungdom til yrkesfaglige jobber i sitt eget lokalmiljø, da sikrer kommunen kompetanse for framtiden.

Så, her er min oppfordring til politikerne i Finnmark: Sats på ungdommen deres, gi dem muligheter til utdanning og arbeid i sine lokalmiljø. Sats på lærlingeplasser!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse