Annonse
Nå hviler det et stort ansvar på oljeselskaper og industrilokomotivene i Norge. Nå må alle vognene kobles på og leverandørindustrien i nord må se at også vi er en del av denne oljepakka, skriver artikkelforfatterne. (Foto: Yngve Olsen)

Sats på ringvirkninger langs kysten av Nord-Norge

Industrien i Nord-Norge har stilt opp på dugnad, nå må vi også se at vi er en del av oljepakka!

I kjølvannet av intense forhandlinger med påfølgende endringer i petroleumsskatteloven, skapes det nå forventninger om verdiskaping og varige arbeidsplasser i Nord-Norge. Langs hele kysten ser vi spirende optimisme mens samfunnet så smått tør å trekke pusten etter den mest dramatiske frontkollisjon i manns minne. Vi ser mulighet for å bevare industrikapasitet og spisskompetanse, og vi øyner håp om at ungdom i nord igjen skal ha mulighet til å finne framtidsrettede arbeidsplasser uten å måtte flytte fra landsdelen.

Som nasjon har vi gjennom coronakrisen lært på den harde måten hvor viktig det er å ha en solid buffer når krisen rammer. Takket være nasjonal styring og kontroll har petroleumsnæringen i et halvt århundre bidratt til denne bufferen ved å være et solid fundament i norsk økonomi. Gjennom vår forvaltning av nasjonens petroleumsressurser har vi skapt et av verdens rikeste land, og et av verdens beste land å bo i.

Gjennom denne perioden er mange viktige kapitler skrevet. I nord har flere byer utviklet seg i takt med oljeaktiviteten i Nord - Norge. Denne formidable utviklingen har krevd beslutninger fundamentert på et bredere verdigrunnlag enn lønnsomhet for selskapene. Det har krevd evne og vilje til å bygge samfunn, og utviklingen har vært prisgitt politikere, myndigheter og oljeselskap med blikk for næringsutvikling i nord.

Det er denne viljen til samfunnsbygging vi forventer fortsatt skal ligge som et kraftfullt fundament når selskap og myndigheter framover skal ta stilling til konkrete forslag som kan gi økte og varige ringvirkninger. 

At vi som bor her nord gir oljenæringen legitimitet, er helt avgjørende for videre aktivitet utenfor kysten vår. Ringvirkninger handler ikke om oljebransjens behov for å rettferdiggjøre sin egen aktivitet på norsk sokkel. Ringvirkninger handler om en nasjonal anerkjennelse av landsdelens betydning for utviklingen av velferdsstaten Norge.

Nå hviler det et stort ansvar på oljeselskaper og industrilokomotivene i Norge. Nå må alle vognene kobles på og leverandørindustrien i nord må se at også vi er en del av denne oljepakka. Nord-Norge har stilt opp på denne dugnaden fra Kirkenes til Brønnøysund, dette for at ringvirkninger skal skapes og industrihaller skal fylles med arbeid, gjennom dette bygger vi samfunn i nord.

  • Petro Arctic: Direktør Kjell Giæver
  • Kimek AS: Daglig leder Greger Mannsverk
  • Maritim Sveiseservice AS: Daglig leder Roar Karlsen
  • Hammerfest Industriservice AS: Daglig leder Bengt Holmgren
  • Rapp Bomek AS: Daglig leder Kurt Kristoffersen
  • Momek Oilfield Services AS: Daglig leder Andreas Lie
  • Westcon Helgeland AS: Daglig leder Arnt Skogsøy
  • Teknor AS: Daglig leder Torstein Broderstad

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse