Eldres selvhjulpenhet handler om selvrespekten vår, skriver Aud Overå Fyhn. (Illustrasjonsfoto: NTB/Scanpix)

Jeg savner eldrepolitisk kompetanse

Her er bruk for bredere eldrepolitisk kompetanse enn yngre politikere synes å tenke på.

Jeg savner eldrepolitisk kompetanse.

Intervjuet om byens klimaplan i lørdagens Nordlys var skuffende lesning for et eldre menneske.

Livets mål og mening kan ikke være å få færre biler på veien? Vi eldre som tar vare på oss selv uten spesielle utgifter for kommunen, vi trenger bilen for å få hjem varer, og noen ganger for å nå frem til tjenester. Selvhjulpenhet handler om selvrespekten vår. Og selv om det skal bli mange drosjer, så er de også biler på veien.

Jeg undres over den elleville bruken av statistikk i intervjuet. «En kjøttfri dag i uken tilsvarer 200.000 færre biler på veiene.» Hvor er årsakssammenhengen? - kan jo like gjerne si «Hvis vi ikke kjøper bøker og heller låner dem på biblioteket, tilsvarer det  200.000 biler på veiene.» Eller lignende tøv.

Hvor er kompetansen om eldres behov? For eksempel her om selvhjulpen transport og   ernæring. Norge er et av de land i Europa med lavest inntak av kjøtt (FAOSTAT 2012). Eldre har et særlig behov for jern og sink, og det tas lettere opp i tarmen fra kjøtt enn fra brød og grønnsaker, og kjøtt gir protein som er så nødvendig for å opprettholde muskulaturen i eldre år.

Jeg synes det er på tide at vi nå får nominert noen gamlinger til den kommende valglista:

På tide å tenke eldrepolitisk oppslutning.

Her er bruk for bredere eldrepolitisk kompetanse enn yngre politikere synes å tenke på. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse