Annonse

Schjødt-Pedersen må åpne hjertet og lommeboka

Det er for dumt å gå glipp av 150 millioner kroner til innovative nordnorske bedrifter som kan skape nye og fremtidsrettede arbeidsplasser.

- Det er ikke mangel på gode ideer i Nord-Norge, men kapital.

Hørt den før? Det har jeg, alt for mange ganger. Staten satser i nord med kapital, men gjør private kapitalsterke investorer det samme?

Regjeringen har opprettet seks nye såkornfond med solid støtte i Stortinget. I Nord-Norge er et fond lagt til Tromsø, og Norinnova Forvaltning. Staten står klar med en sjekk på 150 millioner kroner - øremerket nye og satsningsvillige bedrifter som trenger hjelp i startfasen. Kravet er at det private næringsliv går inn med samme sum. Hittil er det noen som har sett muligheten og blitt med, men mye mangler. En av de som burde vært med, er Sparebanken Nord-Norge, som liker å si at de er med å bygge Nord-Norge. Likevel sa konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge blankt nei.

Hva sier du, Karl-Eirik Schjødt-Pedersen? Som styreleder i Sparebanken Nord-Norge må du på banen nå, for det er for dumt å gå glipp av 150 millioner kroner til innovative nordnorske bedrifter som kan skape nye og fremtidsrettede arbeidsplasser.

Nylig kom tallene for tredje kvartal til Sparebanken Nord-Norge, og de viser et overskudd på hele 1,2 milliarder kroner. Dermed er det ikke kapitalen det er noe i veien med, men viljen og pågangsmotet.

Alt burde ligge til rette for at Sparebanken Nord-Norge kan støtte opp om såkornsprosjektet – det ville ha vist lederskap og hjerte for landsdelen, samtidig som det kan åpne muligheter for å tjene penger, skape nye næringer og nye bedrifter.

Det er ikke første gang Stortinget har vedtatt et såkornfond. Det kom også på plass i 2006. Da som nå, er det Norinnova som forvaltet pengene. Det ble en suksess.

- Hørt om Lytix Biopharma?

Det er et selskap basert i Tromsø som jobber med å løse kreftgåten. I fjor fikk de et gjennombrudd, hvor medisinen «dreper» kreftcellene, og nærmer seg et ferdig produkt for markedet. Dette er et av selskapene som såkornfondet har hjulpet.

Det viser at pengene brukes klokt. Derfor er det ikke så rart at næringslivet har stått i kø for å spleise på innskuddet i de 5 andre regionale såkornfondene.

I Trondheim forhåndstegnet Statoil 100 millioner kroner og Sparebanken Midt-Norge 50 millioner kroner. En slik dedikasjon fra starten gjorde jobben mye enklere for forvalterne å hente inn ytterligere 122 millioner kroner fra næringslivet, og det regionale såkornfondet i Trondheim endte på totalt 522 millioner.

I Bergen gikk Sparebanken Vest inn med 50 millioner kroner. I Agder gikk Sparebanken Sør inn inn med 20 millioner kroner og Sparebank1 med 25 millioner kroner. I hele landet støtter lokale banker oppunder såkornfond i sine områder. Her i Nord-Norge sliter såkornfondet kraftig, og var langt kravet på 150 millioner kroner fra det private næringsliv da fristen gikk ut 1. november i år.

Nå har de bedt om forlenget frist frem til 1. april neste år, og nå bør styreleder Karl-Eirik Schjødt-Pedersen og konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebanken Nord-Norge kjenne sin besøkelsestid.

På tirsdag skjedde det noe helt spesielt i Alta. Her ble Agenda Nord-Norges innovasjonspris på 100 000 kroner delt ut. Vinneren var Bjarte Hollevik i  Moonlight Mountain Gear fra Kvænangen i Troms. Det Hollevik gjorde da applausen roet seg, var å gi pengene videre til en annen gründer som trengte pengene mer enn han.

Det skulle bare ha vært flere som ham…

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse