Fra fjorårets Agenda Nord-Norge som ble arrangert i Bodø. Foto: Avisa Nordland

Det vi aldri kan bli - og det vi tror vi kan være

Et friksjonsfritt Nord-Norge er en illusjon. Derfor trenger vi en felles agenda. Agenda Nord-Norge.

Selv om vi fortsatt er en ung arena under utvikling, mener vi at vi på disse snart fire årene har oppnådd resultater vi ser oss stolte av.

På lik linje med resten av verden – i hvert fall der det er demokrati – vil vi fortsette med å kives og konkurrere, mellom mennesker, lokalsamfunn og bedrifter. Men over våre hverdagens diskusjoner og uenigheter, trenger vi en høyere horisont.

En så vidstrakt landsdel, med så store muligheter, men så altfor få mennesker har ikke råd til å dyrke intern uenighet, i hvert fall ikke for lenge. Vi må se ut og fram der markedene er og mulighetene finnes.

Dette var bakteppet da LO, NHO og SpareBank 1 Nord-Norge i 2014 satte i gang arbeidet med Agenda Nord-Norge. Vi mente næringslivet i litt for stor grad ga skylda til politikerne for ikke å samarbeide godt nok. Vi ville bidra selv. Målet var å etablere arenaer for kunnskap og koblinger som kan bidra til å øke verdiskapingen i nord.

Vi kan aldri forhindre en støyende diskusjon om lokalisering av sykehus eller sentre. Vi kan aldri få alle i Finnmark og Troms til å omfavne hverandre.

Det vi derimot kan gjøre er dette: 1) Tilføre fakta og kunnskap til den felles nordnorske samtalen. 2) Samle alle samfunnsbyggere på en felles arena der vi ser framover. 3) Utvikle nye stemmer som supplerer alle de som i dag prøver å tale landsdelens sak.

LO, NHO og SpareBank 1 Nord-Norge har ett felles anliggende: Økt verdiskaping – trygge arbeidsplassene – og å skape nye jobber. Vårt felles prosjekt Agenda Nord-Norge skal altså ikke skape disse jobbene, men skape arenaer hvor mulighetene vises fram og diskuteres.

Selve hovedarenaen er den årlige Agenda Nord-Norge-samlingen. Etter Tromsø (2014), Bodø (2015), Alta (2016) møtes nær 500 nordnorske samfunnsbyggere i Mo i Rana i disse dager på den fjerde samlingen. Vi skal kombinere kunnskapspåfyll med å bli kjent med hverandre. Det er også et poeng i det nordnorske samarbeidet.

Resultater

Selv om vi fortsatt er en ung arena under utvikling, mener vi at vi på disse snart fire årene har oppnådd resultater vi ser oss stolte av:

  1. Økt regional, nasjonal og internasjonal interesse for å investere i nordnorsk næringsliv (basert på synliggjorte muligheter)
  2. Økte investeringer i nødvendig infrastruktur (gjennom politisk oppmerksomhet knyttet til 1 og 2)
  3. Flere nordnorske stemmer (gjennom ambassadørprogrammet)
  4. Felles perspektiv på nødvendigheten av verdensklasse. Og at 9,2 prosent av Norges befolkning må samarbeide for å nå nivået.

Vi tar det over en kaffe

På årets Agenda Nord-Norge i Mo i Rana heter kaffebaren Jan-Henry. Den nordnorske fiskeriministeren som ble populær i alle leire, også hos hans politiske motstandere.

Hans favoritt-syssel som samfunnsbygger var å drikke kaffe. Over kaffekoppen fant mennesker sammen og skapte et felles bilde av verden.

Det er akkurat denne enkle grunnfilosofien Agenda Nord-Norge bygger på. Når fakta og kunnskap og ambisjoner, i tillegg til flere unge stemmer, møtes over en kaffekopp, ja da kan det skje store ting i Nord-Norge.

Fra styret i Agenda Nord-Norge:

  • Jan-Frode Janson, SpareBank 1 Nord-Norge,
  • Ole Henrik Hjartøy, NHO
  • Synnøve Søndergaard, LO – styret i Agenda Nord-Norge
 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse