Annonse
Båtflyktninger som forsøker å komme seg til Europa. Disse ble reddet i land ved Rhodos tidligere i vår. Foto: Scanpix

Se til Australia - tving dem til å snu

Samtlige båter må tvinges til å snu før de når Europas kyst, og alle som reddes fra synkningsklare båter må settes i land utenfor Europa, skriver Kristian Eilertsen.

Det er så ufattelig mange mennesker som er på flukt, at det aldri vil være en bærekraftig løsning å hente tusenvis av flyktninger hit til Europa.

Europa opplever for tiden en voldsom strøm av asylsøkere som forsøker å ta seg til vår verdensdel i båt over Middelhavet. Kapasiteten på mottakene i Hellas og Italia er sprengt for lenge siden, men likevel nekter innvandringsforkjemperne å akseptere realitetene.

En lang rekke krav om at norske og europeiske myndigheter må ta imot flere asylsøkere lanseres, gjerne i den tro at det vil avlaste situasjonen. Tiltakene er dessverre så naive, at de best kan karakteriseres som å pisse i buksa i håp om litt varme.

La oss ta et steg tilbake og forsøke å skaffe et godt bilde av situasjonen. Omtrent 50 millioner mennesker er på flukt i verden, noe som selvfølgelig er dramatisk nok i seg selv. Over sju millioner mennesker er på flukt som følge av krigen i Syria. Det er så ufattelig mange mennesker som er på flukt, at det aldri vil være en bærekraftig løsning å hente tusenvis av flyktninger hit til Europa eller å akseptere at hundretusenvis av asylsøkere forsøker å ta seg hit over Middelhavet i båt. For at hjelpen som ytes skal nå frem til flest mulig, må ressursene rettes inn mot nærområdene til nødhjelp og gjenoppbygging.

Maktvakuum som oppsto etter Gaddafis fall i Libya har resultert i lovløse tilstander. Strømmen fra Nord-Afrika via Libya har så å si eksplodert. I år viser prognosene at det etter all sannsynlighet vil settes nye rekorder for såkalte «båtflyktninger». Bildene som har rullet over TV-skjermene i de tusen hjem de siste ukene gjør inntrykk på de aller fleste av oss – meg selv inkludert.

Løsningen kan ikke være å åpne portene til Europa – ikke nå og ikke i fremtiden. Kostnadene er rett og slett for store, og integreringskapasiteten er for liten. De voldsomme demografiske endringene som følger av en slik tilstrømning av asylsøkere er heller ikke kulturelt sett bærekraftig.

Løsningen på problemet finner vi om vi retter blikket mot Australia. For bare noe få år siden døde svært mange når de forsøkte å ta seg til landet via båt. I fjor døde nesten ingen – reduksjonen i antall døde er på omtrent 98 prosent (!). Dette skyldes åpenbart den svært strenge og resolutte politikken landets myndigheter har ført siden høsten 2013. Som de selv sier: «Budskapet er enkelt: Hvis du kommer til Australia ulovlig med båt, vil ikke Australia bli ditt hjem».

Den samme tydelige beskjeden bør Europa gi alle som står på strendene i Libya og i Nord-Afrika for øvrig. Beskjeden må oversettes til ulike språk og sendes til de ulike regionene hvor strømmen komme fra. Det må også følges opp aktivt EUs felles grensekontrollprogram «Frontex». Samtlige båter må tvinges til å snu før de når Europas kyst, og alle som reddes fra synkningsklare båter må settes i land utenfor Europa.

Dødstallene er allerede skyhøye, og prognosene viser at også i tiden fremover vil det være tusenvis som legger ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet. Vi må stoppe at så mange liv går tapt, men det er ingen bærekraftig løsning at alle flyktningene slippes inn i Europa. Det er også svært umoralsk og prinsipielt galt at vi skal tillate at de mest ressurssterke skal få snike i flyktningekøen gjennom å betale tusenvis av kroner til kriminelle menneskesmuglere for å komme til Europa. Beskjeden må være klar og tydelig og følges opp med stopp av alle båter: «Hvis du forsøker å komme til Europa med båt, vil ikke Europa bli ditt hjem».

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse