Annonse
MÅ UT: Jan Erik Stensgård har hatt antikvariatet sitt i bygget i en årrekke, nå har han fått beskjed om at han må være ute innen torsdag.

Se deg om i det røde murbygget, banksjef, ikke mursteinen

Åpent brev til konsernsjef Petter Høiseth.

Kjære banksjef i Rødbanken

Vi leser i disse dager at det i din fysiske nærhet foregår en tautrekking om hvem som har ansvar for sprekkene i Septentria-antikvariatets lokaler. At innehaver som snart er pensjonist på få dager må flytte ut tonnevis med eldre bøker, uten å ha et sted å plassere dem, altså må han kaste en del.

Som jurist har du sikkert bragt bankens interesser på det tørre i forhold til byggets eier som også benekter ansvar. Jeg vil ikke uttale meg om dette. Men reportasjene viser en skrikende avstand mellom mektige og avmektige aktører i denne saken.

Som jurist utdannet ved det juridiske fakultet vet du også at bøker er på veg ut, faglitteraturen finnes stort sett på nett. Til og med den røde mursteinen Norges Lover har i år for siste gang blitt solgt i papirformat. Men som nyankommen banksjef må din fornuft se lengre og videre enn som jus-student.

Hva om øyenleger om 50 år finner at ensidig nett-lesning skader synet? Om noen om 100 år ønsker seg virkelige bøker? Gamle bøker fulle av interessante vitnesbyrd fra fortiden? Hva med bankens renommé? Som deler ut midler øremerket bl. a. Kunnskapsløftet?

Hva om du helt uavhengig ser muligheten til å bistå en aktør som i en årrekke har holdt stand med sitt kulturarbeid det er å ta vare på og formidle eldre bøker? Du vil oppnå at alle ser at Rødbanken fortsatt tar ‘Samfunnsansvar’ på alvor. Se deg om i det røde murbygget, ikke mursteinen. Du rekker dette kanskje ennå?

Vennlig hilsen,

Synnøve des Bouvrie, bokelsker

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse