Finland har klart å opprettholde et samarbeid med Russland samtidig som de har fordømt folkerettsbruddet i Ukraina, skriver Anja Salo. På bildet er statsminister Juha Sipilä og Annika SaarikkoFoto: REUTERS/Markku Ulander/Lehtikuva

Se mot Finland - snakk med Russland!

Før uværet bryter løs er det lurt å sikre planker og løse gjenstander. Slik må vi tenke i forholdet til Russland også.

Det er fullt mulig å videreføre samarbeidet med Russland også på nasjonalt nivå, og samtidig fordømme folkerettsbruddet i Ukraina.

Jo verre det blåser i storpolitikken, dess viktigere er det å sikre en god dialog med naboen.

Den siste månedens hendelser viser at forholdet mellom Norge og Russland på nasjonalt nivå er svært kjølig.

Først ble den russiske ambassadøren kalt inn på teppet i UD etter at Trine Skei-Grande (V) og Bård Vegard Solhjell (SV) ble nektet innreise i Russland. De skulle delta på et offisielt besøk i Russland som medlemmer av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, men har siden 29. november stått på en liste over uønskede personer. Listen er et direkte tilsvar på en tilsvarende liste over uønskede russiske personer utarbeidet av EU og NATO.

Provosert over hendelsen har den russiske ambassaden svart med en pressemelding der de truer med å stanse samarbeid som er viktig for Norge.

Det hele kulminerte da statsminister Erna Solberg avfeide det hele som propaganda fra russisk side.

For to år siden sa vår forsvarsminister Ine Eriksen Søreide til CNN at det ikke er mulig å gå tilbake til en slags normalsituasjon mellom Norge og Russland. Hverken slike uttalelser eller det å avfeie russiske motsvar som propaganda har bidratt til å stilne stormen. Tvert imot har retorikken fått konflikten til å blåse ytterligere opp, uten å sikre oss mot skadevirkningene.

Helt siden Norge ble en selvstendig stat har vi hatt et gjennomtenkt og godt naboskapet med Russland. Med unntak av Nord-Korea er Norge det eneste nabolandet Russland ikke har vært i krig med. En viktig forutsetning for det har vært jevnlig kontakt og klok utenrikspolitisk manøvrering. Vi må ikke ødelegge denne tradisjonen nå. Konsekvensen av å ikke snakke med Russland har vist seg å være motvilje, mistro og diplomatisk ordkrig.

I Nord-Norge fortsetter folk og fylkespolitikere å ha jevnlig kontakt med naboen i Nordvest-Russland gjennom Barentssamarbeidet.
I januar møttes for eksempel 500 brytere på stevne i Tana. For utøverne handlet ikke møtet om storpolitikk, men om å få konkurrere med de beste, slik at de selv kan bli utøvere i verdensklasse.

Signe Marie Fidje Store er en av Tana-bryterne som har nådd toppen. I hele oppveksten har hun konkurrert med de beste bryterne fra Russland og i fjor sommer representerte hun Norge i Rio-OL. Naboskapskonkurransen har vært bra for Store, men enda viktigere for Norge.

Gjennom sport og kultur blir språk og kulturforskjeller uviktig. Utøverne lar seg fascinere av hverandres talent, noe som bidrar til gjensidig forståelse, respekt og tillit. Dette skaper trygghet, fred og stabilitet mellom to naboland.   

Det er fullt mulig å videreføre samarbeidet med Russland også på nasjonalt nivå, og samtidig fordømme folkerettsbruddet i Ukraina.
Se bare på Finland. De har på en forbilledlig måte klart å balansere avskrekking og beroligelse overfor Russland i en krevende tid. Finland har sammen med EU innført sanksjoner som svar på Russlands aggresjon i Ukraina, men samtidig fortsatt dialogen på statsnivå. Dette må Norge lære av. Vi kan gjøre som Finland.

For det at vi snakker med Russland gjør oss hverken til en dårlig NATO-alliert eller europeisk samarbeidspartner. Tvert imot blir den norsk-russiske samarbeidsmodellen sett på som etterfølgelsesverdig rundt om i verden.

Barentssekretariatet har jevnlig besøk av journalister og forskere som er interessert i måten vi driver mellomfolkelig samarbeid på, og vi blir brukt som suksess-eksempel og modell for andre grenseregioner i Europa.

I et intervju med High North News sier den russiske ambassadøren til Norge at han håper utviklingen i nordområdene kan fortsette å være basert på gjensidig dialog og samarbeid. Det er et godt signal.

For oss som til daglig jobber med norsk-russiske relasjoner er målet å være et bindeledd mellom tiden før Krim og en ny normalsituasjon mellom Norge og Russland.

Det er derfor gledelig at utenriksminister Børge Brende tar turen til Arkhangelsk i slutten av mars for å møte sin kollega Sergej Lavrov.  
Håpet er at møtet stopper det politiske uværet som råder i geopolitikken før det rammer bryterne i Tana og andre deltakere i folk-til-folk-samarbeidet. Tana trenger flere OL-utøvere og Norge har alt å vinne på et godt naboskap med Russland.
For dialog vekker tillit - og hindrer at vi knuser vinduer når uværet herjer som verst.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse