Se opp mot himmelen, Tromsø

Nordlyset og sommeren med midnattssol bør kunne gi Tromsø store hjørnesteinsbedrifter, men kan og vil vi skape dem?

The sky is not the limit.

Tromsø Arbeiderparti sin politikk skal skape og dele. Da er arbeidsplasser viktig. I februar satt jeg ned et næringsutvalg. Sammen med partikolleger og representanter fra næringslivet valgte vi å lytte til hva bedrifter etterspør.

Vår konklusjon er at det kan gjøres mer for å legge til rette for lønnsomme kultur- og naturbaserte næringer, samt bidra aktivt til å være en del av en felles reiselivsstrategi for Nord-Norge. Vi trenger dialogen og møteplassene for hvordan vi stein for stein bygger Tromsø som reisemål. Her ligger det enorme muligheter når vi har rett type kompetanse, gjør det bærekraftig for klima og miljø, og drar i samme retning.

Min visjon er at nordlyset og sommeren med midnattssola skal gi store hjørnesteinsbedrifter i Tromsø. For byen og omlandet vårt er hot, ikke bare for japanerne. Reiselivsmagasinet Travel + Leisure kåret oss til verdens tredjebeste juleby, guidebokforlaget Frommers har kåret oss til verdens beste cruisedestinasjon, og i år kåret Lonely Planet Tromsø som en av de ti beste stedene i Europa. I Dagens Næringsliv rangerte de norske skidestinasjoner. Der ble Tromsø nummer to etter Voss. Samme avis kaller Jiehkkevárri - Norges Mont Blanc - for Norges tøffeste skitur. Lista over heder og ære er lang.

Et nøkternt anslag fra NHO Reiseliv har vist at nordlyset omsetter for 200 millioner kroner i Tromsø-regionen. Vi gjør mye riktig innen nordlysturisme, og nordlyset er nå øverst på britenes ”må se”-liste. Samtidig har ikke midnattssola og sommersesongen hatt like kraftig vekstkurve. Hvordan sikrer vi bærekraftig vekst og hvilke mål skal vi ha?

Det er sol i massevis i Sør-Europa, men det er kanskje mest land som Spania og Hellas som har klart å bli våre foretrukne reisemål for solferie. Der er reiselivet viktig for landets økonomi. Bak deres posisjon ligger det målrettet strategisk arbeid. Tilsvarende må vi gjøre for nordlyset og sommersesongen med midnattssol, fordi vi ikke er alene i markedet.

Jeg er utålmodig og håper på en aktiv debatt som inkluderer næringslivet, Tromsø kommune og andre kommuner, sammen med kunnskapsmiljøene både i Tromsø og i Alta.

The sky is not the limit.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse