Annonse
SKRYT: – Verdens vakreste sykkelritt: Det sa Thor Hushovd etter etappen på Svolvær under fjorårets Arctic Race of Norway. Foto: Magnus Joki Arild.

Se, vi sykler på egne bein!

Etter 2. verdenskrig har det blitt arrangert 128 verdensmesterskap i Norge. Bare ett av dem i Nord-Norge.

I 2013 ble Arctic Race of Norway kringkastet til 110 land og i Norge var seertallene nesten på høyde med TV2s Tour de France-sendinger. En braksuksess.

Om én måned tråkkes Arctic Race of Norway i gang med superstjerner som Thor Hushovd, Marcel Kittel og Alexander Kristoff på startstreken. Men veien dit har vært lang og kronglete.

LES OGSÅ: Slik blir Arctic Race-helga i Tromsø.

Historisk sett har den sentralpolitiske makta alltid vært på Løvebakken. Som en perifer region har Nord-Norge kun spilt en birolle i historieskapningen av nasjonen Norge. Da grunnloven ble utformet i 1814 var ikke engang Nord-Norge representert på Riksforsamlingen. I idrettshistorien har vi blitt oversett og ignorert av den sentralpolitiske makten. Etter 2. verdenskrig har det blitt arrangert 128 verdensmesterskap i Norge. Bare ett av dem i Nord-Norge (Sprint-VM skøyter i Tromsdalen i 1991). OL-saken er det siste og beste beviset på hovedstadsarroganse satt i system.   

Arctic Race søkte staten om 60 millioner kroner i støtte fordelt på tre år i mai 2012. Allerede tidlig i juni samme år ble søknaden avslått. Avslaget kunne fort ha blitt kroken på døra for Arctic Race of Norway – lenge før det ble en realitet. Men ildsjelene Knut-Eirik Dybdal og Ole Skardal var sta, og samtidig trygg på at det unike konseptet med sykkelritt i særegen nordnorsk natur var en idiotsikker idé. Selv for «idioten» i nord. I tillegg var duoen både dyktig og heldige da de fikk opprettet et samarbeid med ASO; arrangøren av blant annet Tour de France, Vuelta a Espana og Dakar Rally. Ett av verdens største arrangementsselskaper innen idrett. ASO er gutten du alltid plukker først når du «velger lag» på fotballøkka. De er best i sitt fag. Og hadde klokkertro på Arctic Race of Norway.   

Regionalt næringsliv, samstemte fylkespolitikere og et unisont nordnorsk folk sørget for at det «umulige» ble mulig. Man evnet å skape et sykkelritt som vekket internasjonal oppmerksomhet allerede i år én. En journalist i den franske anerkjente sportsavisen L’Equipe fortalte meg i fjor at folk hjemme i Frankrike spurte om Arctic Race of Norway var like spektakulært som TV-bildene ga uttrykk for. Han svarte dem selvsikkert: «enda bedre». 

I 2013 ble Arctic Race of Norway kringkastet til 110 land og i Norge var seertallene nesten på høyde med TV2s Tour de France-sendinger. En braksuksess. I år skal TV-bildene sendes ut til utrolige 180 nasjoner: En eksponering av landsdelens vakreste natur i et omfang som vi aldri har vært i nærheten av tidligere. Spørsmålet er om vi er egentlig klar over hva sykkelrittet betyr i et større perspektiv? 

Frankrike er blant verdens mest populære turistmål, og i 2012 besøkte 83 millioner mennesker landet. Landets soleklart fremste reklameplakat er de 21 dagene Tour de France pågår. Jeg tror ikke vi riktig begriper hvilke muligheter som ligger i et internasjonalt etapperitt i vår nordligste landsdel. NOFIMA beregnet den samfunnsøkonomiske effekten av Arctic Race til 117 millioner kroner i 2013. Sysselsettingseffekten ble anslått til 263 arbeidsplasser. Ringvirkningene er allerede betydelige, men på sikt kan de bli virkelig store dersom næringslivet, politikere og folk flest bevisstgjør seg selv på potensialet. Knut-Eirik og Oles «sprø» idé – som de nektet å gi opp, kan bli en av de største turistmagnetene Nord-Norge har sett. 

Da kan vi begynne å snakke om muligheter. Muligheter som regjeringen ikke så. Det gjorde imidlertid Knut-Eirik og Ole – med et samlet Nord-Norge i ryggen. Resultatet er et storslått sykkelritt som vi skal nyte hvert år framover. Arrangør og kommune har estimert at det kommer til å være i overkant av 100.000 mennesker i Tromsø og omegn på avslutningsetappen 17. august. Det blir 17. mai ganger tre. Eller som å droppe et fullsatt Camp Nou midt sentrumsgryta. En ellevill folkefest som setter Nord-Norge ytterligere på verdenskartet. Men kanskje enda viktigere: Et symbol på nordnorsk handlekraft og engasjement. Arctic Race of Norway er med på å skape identitet for vår landsdel. Tenk deg stolthetsfølelsen når verdens beste syklister sykler forbi hjemmene våre. Vi fikk det til. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse