Annonse
Arne Nicolai Pedersen havnet i retten fordi han nektet å betale bota han fikk for å ikke bruke redningsvest. Nordlys-leserne kåret Arne Nicolai til Årets nordlending.

«Det sekundet Nord-Norge skaffer seg litt mer selvironi blir vi udødelige»

Kan det hende enkelte av oss her i nord er blitt litt for komfortable i offerrollen?

Her forleden overhørte jeg en litt opphetet diskusjon rundt et kafébord. Sakens kjerne var begrepet søringarroganse, et utrykk som jeg stadig ser dukker opp. I  den litt ensidige debatten ble det konkludert med at nærmest alle søringer ser ned på Nord-Norge og at de bare har en masse feilaktige fordommer mot oss her oppe. Tanken som slo meg er at det stemmer ganske greit i mange tilfeller, men jeg hadde én ting å legge til og fordi det er gøy, så skal jeg sette det litt på spissen.

For de i sør, er vi i nord bare en gjeng fiskere med sjark og sydvest som nekter å bruke flytevest og brøyter snøskavler på fire meter mens vi snuser løssnus og harker og banner kreativt i stiv kuling til liten storm og bekymrer oss over reinsdyra våre, eller om Drygolinmalingen holder mens snøscooteren blåser vekk.

Dumme fordommer. Men, er ikke vi egentlig like ille?

For i sør, sitter hver og en i en seilbåt fortøyd til Aker brygge med en lyserosa Lacoste-genser knyttet rundt halsen eller livet mens de sipper hvitvin til reker og majones og hører på Postgirobygget mens de lurer på hvilket nyetablert selskap de skal investere pappas penger i før de kjører Lexusen sin til familieskjærgården på kysten. Spør du meg i hvert fall. Og mange andre. 

Kan det hende enkelte av oss her i nord er blitt litt for komfortable i offerrollen?
En stund tilbake fikk Nord-Norges kultur profilert seg godt i riksdekkende media. Saken med flytevest-Arne (90), Brøyt I Vei og de to tvillingene fra Finnmark som bannet og røyket rullings mens de jaktet på gås på Norge Rundt ble publisert som en gullrekke på NRK. Det blusset i ettertid opp en debatt om det er lurt for Nord-Norge å bli profilert på denne måten. «Hva om de arrogante søringene får bekreftet mistanken sin?» sa noen.

Usikkerheten til enkelte i nord blir fort gjennomskuebar. Hvis landet var en ungdomsskole ville Nord-Norge være den emosjonelle goterjenta som kler seg kun i svart og føler at hele verden stiller seg imot henne fordi den kule og populære sørnorske fotballgutten ikke anerkjenner hennes eksistens. Hvis det er en ting over-moralske ungdomsfilmer fra tidlig 2000-tallet har lært meg er det at man må bryte ut av det skallet og finne seg en egen ting å bli anerkjent for. Finn deg en hobby, Nord-Norge! Gå i korps og drit i hva andre tenker. Du er vakker på innsiden! Og yttersiden! Av Senja!

Ja, du har tilfeller hvor den ekstreme nordlending kommer på landsdekkende fjernsyn og snakker bredt og engasjert om et litt lokalt tema. Og da tenker kanskje søringene: «Hoho, se på fiskerne. De har ikke jacuzzi i båtene sine engang.» Og det er helt greit, for folk er forskjellige, og alle har dumme fordommer. Du har nemlig også tilfellene hvor den ekstreme sørlending kommer på landsdekkende fjernsyn og snakker litt for sørlandsk om et sørlokalt tema. Så tenker vi nordlendinger :«Hoho, se på seilerne. De kan ikke tråle med båtene sine engang». 
Det sekundet Nord-Norge skaffer seg litt mer selvironi blir vi udødelige. Da kan vi glise bredt og banne bredere om hvor blodfett det er at Helga Pedersen nettopp kalte Høyres lovforslag for et «sponhelvete» direktesendt på NRK. Eller at gutta på Brøyt i vei nettopp målte snørekord i beste sendetid. Og at flytevest-Arne (90) blir valgt til kommunikasjonsrådgiver for hele Nord-Norge. 

Å feie alle i sør over en kam og påstå at de feier alle oss i nord over en kam snubler og faller ganske kraftig i sin egen urimelighet. Det er langt dette landet, det meste er nord. Men fra et ståsted over polarsirkelen er jaggu meg det meste sør også. Og jeg trur ikke det er lurt å fiendtligstille alle sammen. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse