Annonse
SVARER: Jonas Stein misforstår sjømatnæringen, skriver Steinar Eliassen. Foto: Eirik Bjørklund

Selvfølgeligheter og feilslutninger om sjømatnæringen

Byråd Jonas Stein ønskes god tur til Brussel.

Jeg ser med spenning frem til rapporten som dere skriver etter turen. Jeg forutsetter at den blir offentlig, «bien sur»

Det er absolutt positivt at byrådene for kultur, kirke, idrett og næring i Bergen og Tromsø, Stormoen og Stein, har oppdaget at sjømatnæringen er viktig. Men den samling av selvfølgeligheter ble fremført i byens aviser forleden, var ikke til å bli imponert av.  Fullstendig galt blir det også når det hevdes at det er i byene næringen må utvikles.  Er det en næring som virkelig er avhengig av ren natur og store områder, så er det sjømatnæringen.  Skal det skapes verdier så må størst mulig andel av fisken kunne tilbys som delikatesser til kresne forbrukere som er villige til å betale.

Hurtig transport til markedene er også avgjørende. Noen omvei om byen trengs absolutt ikke. Vi har derimot behov for at det gjøres noe som virkelig forbedrer kommunikasjonene.  Det gjelder både vårt begredelige veinett og å føre jernbanen videre nordover i landet. 

Det er også helt klart at det høye norske kostnadsnivået er aller størst i byene.  Vårt firma har solgt fisk i 30 år, hittil i år for nesten 200 millioner, og mer enn 98 prosent går til utlandet.  Vi er nødt til å forholde oss til det norske kostnadsnivået.  Men det ville vært mer fruktbart for norsk sjømatnæring, og all annen næringsvirksomhet om ansvarlige politikere fokuserte på de offentlige subsidiene til oljenæringen og forsøkte å gjøre noe med dem.  Ingenting er så kostnadsdrivende i Norge som at staten tar 89 prosent av risikoen og casher ut like stor andel av leitekostnadene etter olje og gass.

Muligens blir besøket på Global Fish Expo i Brussel lærerikt for «d’herrer» og jeg ser med spenning frem til rapporten som dere skriver etter turen.  Jeg forutsetter at den blir offentlig, «bien sur». Dere skriver jo at vi må jobbe smartere. Med så høy sigarføring som føres før avreise, regner jeg virkelig med at vi næringsutøvere utover landet får valuta for skattepengene - for det er vel ingen hyggetur dere skal på?

God tur til Brussel og velkommen tilbake.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse