Annonse
HØSTING: Potetopptaking på Solheim Fritidsgård på Svensby i fjor høst. Artikkelforfatteren har besøk av flyktninger fra Afghanistan og to gjester fra Tsjekkia. (Foto: Privat)

Selvforsyning: Korona vil skape et tidsskille

Vi matprodusenter håper på det sterkeste at den norske befolkninga og norske politikere vil endre sitt syn på selvforsyning av mat i Norge etter at vi har fått kontroll på koronaviruset. 

Det vi nå ser, og som vi også visste, er at vi har en meget svak beredskap og stor sårbarhet når vi møter uforutsette hendelser, noe som kan få enorme konsekvenser for land og folk.

Det må bli et mye sterkere fokus på selvforsyning av mat i framtida. Det er i dag en enorm importavhengighet og en sentralisering av produksjonskjedene – fra jord til bord.

Vi har alt for lenge lent oss mot internasjonal frihandel i en beredskapssituasjon.

Det som bør diskuteres nå er om svakhetene ved den uvettige frihandelen og den kortsiktige økonomiske tenkinga har skapt et svært sårbart samfunn når det gjelder å ha trygghet på at vi kan brødfø vår egen befolkning i en langvarig krisesituasjon.

Vi må produsere mer mat på norske ressurser, og da må forholdene legges til rette for at unge kvinner og menn kan gå inn i bondeyrket og ha en økonomisk situasjon på linje med naboene i bygda.

Av historisk erfaring vet vi at gårdbrukeren får en helt annen positiv status – både sosialt og økonomisk i krisetider.

Ved alle kriser så er det de grunnleggende behovene som har førsteprioritet – slik som et hjem, familie, vann og mat.

De norske matprodusentene bør ha høy status og man bør slå ring rundt dem, om det er krisetider eller ikke.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse