Annonse
Illustrasjonsfoto: Anette Karlsen, NTB scanpix

Send tips og pressemeldinger, bli med på avis-radio-dugnad!

Det er faktisk løsningen. Bli med på en medie-dugnad! Send inn info!

Helt objektivt: Ikke bra at hoved-redaksjonene til flere av fylkets større mediebedriftene ligger i Vest-Finnmark. Mange i samme by. Grunnen til at TV2 måtte etablere seg i Bergen i sin tid: Medie-mangfold. Best for landet å få nyhetsperspektiver også fra andre steder enn Oslo-gryta.

Styreledere kan si hva de vil. Om gode intensjoner, ”fortsatt fokus” på andre steder langt borte. I journalistenes hektiske hverdag er det ikke lett. Det vet jeg selv. 

Eksemplene begynner bli mange: Sammenligning av matbutikkpriser ”i nord og sør” var sammenligning mellom Oslo og bare en finnmarksby; byen der redaksjonen ligger. 
 
Litt tristere: NRK Finnmarks radioreportasje om rødrussen fra byen der redaksjonen ligger. De hadde samlet inn masse penger til kreftsaken! Hurra for rødrussen i denne byen! Ja, det er flott, men.. Det var ikke rødruss fra den byen som var på døra mi med bøsser? Det var russen i byen jeg bor i. Og i andre finnmarksbyer gikk flere flotte rødruss fra dør til dør for å hjelpe andre. Det sa radioen ingenting om. Jeg lurer på hvordan rødruss andre steder i fylket følte seg da? 

En dag fortalte Radioen at nå kunne krigsveteraner fra redaksjonsbyen endelig få oppreising og medalje. De intervjuet redaksjonsbyens ordfører, som var glad for det. Det er jo bra! Men invitasjonen fra Forsvarsdepartementet har gått ut til alle kommuner. Minst 18 andre ordførere i Finnmark kunne nevnte flere veteraner (levende eller ei) som også bør bli hedret. Hva tenker lyttere andre steder i fylket? Lyttere som personlig kjenner til veteraner i sin kommune? 

Jeg er medlem av et parti som har slagordet ”Alle skal med”. Det gjelder på alle områder. Også i aviser og TV

Skyld ikke på journalistene! Jeg jobbet på Finnmarkens kontor i Kirkenes. Desk-sjefen sa: ”Du rekker da tre kjappe saker før lunch!” 

Fristende å ta enkle løsninger: Intervjue de som nære. Gjerne noen du kjenner. Neida, det tar ikke lenger tid å ringe til noen i en annen kommune. Men, de jeg kjenner, er liksom lettest å ringe. ”Kosesaker” blir i nærmeste barnehagen eller kafe. Det å kjøre en halvtime til et annet sted, er tidssløseri du ikke har råd til. Debattsaker? En telefon, et intervju får holde, klokka tikker mot deadline. Nei, ikke bra for saken, jeg blir ”mikrofonstativ”. Men saken  leveres!

Så himmelen kommer en sønderslitt journalist i møte, når det plinger inn en pressemelding. MED bilde! Da er det bare å slå telefonnummeret, få litt mer info, og knatre i vei på tastaturet. DA rakk jeg ”tre kjappe” før lunch. 

Det er faktisk løsningen. Bli med på en medie-dugnad! Send inn info!

Men ikke alle klarer å skrive pressemelding? Jodda! Bare skrive hva dere har gjort. (Bedriften ansatt ny person, eller fått stor kontrakt. Dato, navn.) Eller hva dere skal gjøre. (Vi skal turne på torget på 1. mai.) Stikkord holder. Et bilde, med mennesker på. Send på e-post. Til alle aviser og radio/tv. Ikke sikkert at de tar det inn. Men etter 3-4 pressemeldinger fra samme bygd eller forening, finner de kanskje ut at: ”Hm, der skjer det jo en del, kanskje ta reportasjetur?” 

I tillegg får vi fylkespolitikere som mener vi har en for skjev redaksjons-fordeling i fylket, jobbe for å få til mer redaksjonell tilstedeværelse flere steder. En slik diskusjon kan bli vanskelig. Hver kommune kjemper med nebb og klør for å beholde, eller få nye, arbeidsplasser til seg. Naturlig nok! 

Men noen ganger må man prøve å tørre stå for det som er best for hele fylket. Ja, best også for avisene og radio/tv-kanalene. For hvem gidder vel å lese eller høre bare om ting som skjer et annet sted? Da bruker du av-knappen. Sier opp abonnementet. Lyttertall og annonse-salg går rett i kjelleren. Resultat; alle redaksjoner flyttes til Tromsø. Det er vel ingen tjent med?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse