Annonse

Sendrektighet og handlingslammelse

Det er ingen vits i å bruke ressurser på å sende folk rundt i landet, og stable dem inn på mottak, med de kostnader det medfører.

UDIs sendrektighet og totale handlingslammelse er pinlig å være vitne til. I stedet for å løpe rundt og ordne med mottaksplasser burde etaten tatt problemet med rota.
Løsningen burde vært følgende: «Kavaleriet» skulle øyeblikkelig blitt utkommandert til Sør-Varanger for å behandle sakene. Alt som kan krype og gå av saksbehandlere må nå sendes nordover.

De som er åpenbart grunnløse asylsøkere, kan da få behandlet søknaden, og få avslag på grensa. Det er ingen vits i å bruke ressurser på å sende folk rundt i landet, og stable dem inn på mottak, med de kostnadene det medfører. En stor andel av dem som nå kommer, er fra Afghanistan og Pakistan. Disse har åpenbart ikke noe krav på asyl. Da er det ingen poeng i at disse skal oppholde seg i landet i ukevis.

Dermed skjer følgende: UDI gir avslag på stedet. Migrantene gis så en to timers ankefrist. Anken behandles på stedet. Derfra sender man de som kan sendes tilbake til Russland, i retur. De som ikke kan sendes tilbake, må uttransportertes direkte fra Kirkenes. Man kan like gjerne ta kostnaden med uttransportering med en gang, i stedet for å bruke masse penger på innlosjering i ukevis.

Til nå har norske myndigheter sviktet i alle ledd. Man har kun fått sendt en håndfull grunnløse asylsøkere ut av landet. Regjeringen har ikke utvist lederskap. Frp er mest opptatt av signalpolitikk – man sender Per Sandberg ut i krigen som en brølape som krever innstramming gjennom diverse leserinnlegg og hissige uttalelser. Dette mens mannen som sitter med hånda på rattet – Sandbergs partifelle Anders Anundsen – gjør det han har gjort gjennom lang tid, og som han har blitt så god på: Han sitter i ro i båten. I stedet for å gjennomføre innstramminger, som han har flertall for i Stortinget, har han vært mest opptatt av å lage skrytevideo.

Gjennomgangsmelodien er følgende: Man skal avklare, utrede og snakke. Snakke masse! Det er også det Erna Solberg liker best. Hun prater om alt som burde gjøres. Imens strømmer det inn migranter over grensa som belaster det norske mottakssystemet unødig.

Det hjelper lite med snakk om innstramming når man ikke følger opp i praksis. Det må regjeringen ta innover seg snarest.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse