Annonse
Velgerne strømmer til Senterpartiet. Vi har vist tydelig motstand mot sentralisering, sier Sandra Borch, førstekandidat til Stortinget fra Troms. Her sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum og Ivar B. Prestbakmo.

Senterpartiet til dekket bord

Senterpartiet har nærmest kommet til dekket bord i sin opposisjonstilværelse. Drahjelpen fra regjeringspartiene har vært veldig god.

Ved forrige stortingsvalg satt partiet igjen med bare en representant i nord. Nå er partiet oppe og snuser på to mandater - bare i Troms.

Senterpartiet er Nord-Norges nest største parti i en meningsmåling Nordlys har fått utført. Hele 21,1 prosent oppslutning kan partiet notere seg for i landsdelen. Vi må tilbake til 1994 og EU-avstemningen for å finne tilsvarende resultater for Sp. Ved forrige stortingsvalg satt partiet igjen med bare en representant i nord. Nå er partiet oppe og snuser på to mandater - bare i Troms.

_ Vi har vist tydelig motstand mot alt som smaker av sentralisering, sier partiets førstekandidat i Troms, Sandra Borch, sin forklaring på den voldsomme tilstrømningen til partiet.

For Sp har gått imot både kommune- og regionreform, politireform og vært markert motstander av flytting av statlige arbeidsplasser fra distriktene til Oslo. Den siste tiden har partiet fått nok en gavepakke i fanget: fiskeriministerens forslag om å fjerne leveringsplikten for trålerne. Selv om leveringsplikten er ei ordning som ikke har fungert, noe de fleste er enige om, er forslaget til revidering klønete utformet og kompensasjonen for liten. Så har den da også fått den nordnorske betegnelsen “fjåttpænga”.

Senterpartiet har nærmest kommet til dekket bord i sin opposisjonstilværelse. Kommune- og regionreformen, for eksempel, har Høyre og kommunalminister Sanner greid å gjøre til en slags langdistanseøvelse i dobbel kommunikasjon. Standard frase fra sentralmakta til periferien har vært at kommunesammenslåing skal være en lokal beslutning. Utredninger er gjort, folkeavstemninger er avholdt, til tross for at svaret i svært mange tilfeller har vært gitt på forhånd. Da skal man ikke undre seg over at folk føler seg lurt.

I regiondebatten har departementet vært så fraværende som det er mulig å bli, tatt i betraktning at reformen er en av de viktigste på mange, mange år. Den halvhjerta innsatsen bærer preg av at noen må ha trodd dette skulle gå seg til av seg selv.

På toppen av det hele kommer forsvarspolitikken og den såkalte “nærpolitireformen”, hvor regjeringen har forsøkt å fortelle folk at virkeligheten slett ikke er slik alle kan se at den er.

Slik har man lagt den ene lissepasningen etter den andre til de av opposisjonspartiene som har visst å utnytte dem. Det har Sp, i motsetning til Arbeiderpartiet. Det får Vedum & co uttelling for nå.

Det må være forsmedelig for regjeringspartiene at det politiske landskapet ser ut som det gjør, etter at de nettopp har gjennomført tidenes sjarmøretappe innen samferdselspolitikken, og raust lovet flyplasser, jernbane og veier til landsdelen.

Nå er det jo slett ikke sikkert at disse sterke tallene for Sp holder seg til valget i september. Men tendensen vil nok gjøre det.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse