Annonse
Partiet til Trygve Slagsvold Vedum og Sandra Borch har lenge surfet høyt på alle saker som har utløst sterk motstand blant store velgergrupper i nord. Foto: Senterpartiet

Senterpartiet i frisk medvind

Det er altså flust av velgere på vandring, og mye kan skje før kommunevalget i september 2019.

Alt går Senterpartiets vei for tiden. De legger på seg på meningsmålingene og er snart like feite som da de frontet «Nei til EU»-kampanjen før folkeavstemningen i 1994. I den nye meningsmålingen for Troms som Nordlys nå har publisert, får Sandra Borch og partiet hennes en rekordhøy velgeroppslutning på 16,9 prosent. Det er nesten to prosentpoeng opp fra det glimrende resultatet de fikk i Troms ved stortingsvalget sist høst.

Trygve Slagsvold Vedum og hans våpendragere har lenge surfet høyt på alle saker som har utløst sterk motstand blant store velgergrupper i nord. Partilederen har flere ganger i det siste besøkt Finnmark og stilt seg høyrøstet bak motstanden mot tvangssammenslåing med Troms. Sp har også klart å innta en lederrolle i motstanden mot regjeringens forsvarspolitikk, både når det gjelder helikoptre på Bardufoss, utsettelsen av anskaffelsen av nye stridsvogner og motstanden mot å legge ned Andøya flystasjon. Krisen i luftambulansetjenesten i nord er enda en sak der Sp raskt kaster seg inn som krasse kritikere av regjeringen.

Der Sp innkasserer stor troverdighet, ser det ut som tilliten til Arbeiderpartiet minker. Et elendig valgresultat sist september har vist seg å ikke være  noe bunnivå. Fra en oppslutning på 24 prosent ved stortingsvalget blir Ap nå målt til 21,5 prosent oppslutning. Dette har definitivt ikke bare med striden i Ap rundt metoo-kampanjen å gjøre. Det er svært sannsynlig at blant annet grepet som ble gjort i desember med å gå inn i et forlik med regjeringen på forsvarspolitikken, særlig vedrørende landmaktens fremtid, har falt negativt ut for Ap. Det er en bemerkelsesverdig nedtur som har rammet det store, sosialdemokratiske styringspartiet, som i en Troms- måling i september 2016 fikk en velgeroppslutning på 37,6 prosent. Da er det lite trøst i at Ap i denne nye målingen for øyeblikket er største parti.

Høyre ligger relativt stabilt med 20 blanke prosentpoeng. Dette er bare 0,5 prosentpoeng mindre enn ved siste stortingsvalg, men 3,5 prosentpoeng under forrige måling i februar. Erna Solberg er neppe fornøyd med disse tallene fra Troms, men hun aner nok årsakene til at Troms-velgerne ikke løfter Høyre mer. Hennes regjeringspartner Frp, gjør det imidlertid bra. En oppslutning på 17,3 prosent lar seg absolutt høre og Frp har lenge ligget svært stabilt på 16 og 17 prosentpoeng. Frp er teflonpartiet fremfor noen; alt ser ut til å prelle av på dem. Om det er metoo-skandaler, omstridt forsvarspolitikk eller upopulære kommune- og regionreformer – ingenting av dette ser ut til å skape troverdighetsslitasje ute hos Frp-velgerne.

Situasjonen i Troms nå er at vi har fire partier på topp, som alle ligger innenfor 4,6 prosentpoengs avstand fra hverandre. Så er det et langt sprang ned til «røkla», der SV topper med 9 prosent oppslutning. Dette er en svært sjelden situasjon og forteller om en større forskyvning i velgermassen. Det er altså flust av velgere på vandring, og mye kan skje før kommunevalget i september 2019.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse