Annonse

Senterpartiet må være ærlige med velgerne

Det er ikke så lett å bli klok på Senterpartiet. Partiet nekter å velge side i Tromsø før valget, selv om flere meningsmålinger gir partiet ti prosent oppslutning og vippemakt mellom blokkene.

Fra Stortinget hamrer partiet løs på Høyre og FrP, og Sandra Borch skrøt denne uken av at Senterpartiet er den tydeligste motkraften til Høyre og FrP-politikk. Men i Tromsø kan en stemme til Sandra Borch og førstekandidaten Marlene Berntsen Bråthen være en stemme for makt til Høyre og FrP.

Det er et underlig skuespill. Senterpartiet sier de er imot sentralisering og kommunesammenslåinger, men i Tromsø åpner de for å støtte partiene som gjennomfører sentraliseringen og ivrer for at kommuner også rundt Tromsø skal slå seg sammen.  

I Tromsø sier Senterpartiet at de vil videreføre jernbanen til Tromsø, men i neste åndedrag åpner de for å støtte partiene som slett ikke vil ha tog til byen. Senterpartiet sier Tromsø fortjener en byvekstavtale, men åpner for å gi makt til Fremskrittspartiet, som sier de er garantisten for at Tromsø ikke skal få en byvekstavtale med Staten. Og slik fortsetter selvmotsigelsene som en politisk perlerad.

Man kan kanskje tenke at det er de personlige posisjonene på rådhuset som betyr mer for Senterpartiet enn politikkens retning? Vi håper vi tar feil, men sikre er vi ikke. For Senterpartiets instinkt for makt kan ofte ta retninger de færreste kunne tro på forhånd.

Senterpartiet kan gjerne hamre løs mot den politiske eliten, men faktum er at nå er det de som er den politiske eliten.

Og hvilken troverdighet vil Senterpartiet ha i kampen mot det de definerer som sin politiske hovedfiende, om de skulle henge ordførerkjedet rundt sin egen selverklærte hovedfiende i en av Norges viktigste byer? Det kommer Vedum i såfall til å få mange spørsmål om når han kommer nordover med kaffekoppen.

Vedums mantra om at dette bestemmes lokalt, høres i beste fall ut som ansvarsfraskrivelse. Det er forskjell på smidighet i små kommuner og milliardbudsjetter i de store byene. 

Velgerne i Tromsø fortjener derfor et klart svar. Det er litt over en måned til valget. Hvis ikke Tromsø Senterparti selv er i stand til avklare dette, burde Trygve Slagsvold Vedum gjøre det for dem. Hvis Senterpartiet ikke hører hjemme på den rødgrønne siden i Tromsø, er det urederlig å ikke gi velgerne beskjed om det før de stemmer.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse