Annonse
UTE PÅ TUR Trygve Slagsvold Vedum i kjent positur på en av sine mange reiser i Nord-Norge. Her lytter han til velgere i Alta i september 2017. Foto: Finnmark Dagblad

Senterpartiet er det nye folkepartiet i nord

Senterpartiets fremgang i nord burde treffe Norge som en knyttneve i magen.

Nordlys, iFinnmark og NRK kan i dag presentere en meningsmåling som best kan karakteriseres som et politisk jordskjelv. Senterpartiet har blitt det største partiet i nord.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum har på autopilot pleid å forklare parademarsjen med en mislykket sammenslåing av to fylker. Sannheten er at Vedum selv vet at forklaringene stikker mye, mye dypere enn en enkelt og dårlig gjennomført reform.

Men regionreformen er selvfølgelig et symbol. Velgerne føler seg tuktet og ført bak lyset av en regjering som tvang en reform på folk, basert på løfter om overføring av oppgaver som aldri kom.

Senterpartiets rekordmålinger i nord burde treffe Norge som en knyttneve i magen. Det vi ser, er det kontante svaret fra en befolkning som ganske lenge har følt seg marginalisert og oversett av sentralmakten.

Det er summen av all avmakt og protest som nå kanaliseres inn i Senterpartiet: For eksempel flere tiår med feilslått forsvarspolitikk, og et grønt skifte der alle premissene legges i storbyene. For ikke å snakke om den systematiske nedbyggingen av smått og stort når det gjelder statlig virksomhet.

De andre partiene ser ikke ut til å ha noe svar på Senterpartiets fremmarsj. Og hovedstadsoffentligheten ignorerer den.

Når Vedum de siste årene har dratt rundt med kaffekoppen i nord, er det uten de største Oslo-mediene på slep. Ingen virker videre interessert i å reise ut og lytte til velgerne hans, for å komme til bunns i hva som er årsaken til en tillitskløft som graver seg større og bredere.

Men i en landsdel der Senterpartiet, sett bort fra EU-kampen i 1994 har vært en fremmed fugl, har de nå overtatt hegemoniet. Det gamle partiet for trøndere og storbønder i sør har erstattet Ap som største parti i Nord-Norge. De som karakteriserer dette som et mirakel, tar imidlertid helt feil.

 Alt har en høyst logisk forklaring, og de fleste svarene finnes i teoriene til lofotværingen Stein Rokkan, den politiske sosiologen som forklarte drivlinjen i norsk politikk.

En ting er at Arbeiderpartiets tradisjonelle velgerkoalisjon har brutt sammen.  Den slitesterke alliansen mellom offentlig sektor, primærnæringer og industri har gått opp i limingen under Jonas Gahr Støres ledelse.

Det andre er at de nasjonale politiske trendene slår spesielt sterkt ut i Nord-Norge, og mobiliseringen av den «gamle» sentrum-periferi–dimensjonen har fått ekstra stor betydning i den nordlige landsdelen. Hovedsakelig fordi vi ligger lengst vekk fra hovedstaden, og fordi det i Nord-Norge er lettest å peke på negative effekter av sentraliseringspolitikk – både fra offentlige myndigheter og fra store private bedrifter.

Blir dagens meningsmålinger også valgresultatet til høsten, og det meste tyder på det, vil det forsterke inntrykket av Senterpartiet som det mest troverdige opposisjonspartiet til regjeringen.

Og Arbeiderpartiets sammenbrudd i nord kan føre til at Ivar B. Prestbakmo blir den første fylkesordføreren i storfylket Senterpartiet vil avvikle i 2021. Hvilken ironi vil ikke det kunne bli.

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse