Annonse
TRE PÅ TOPP: Marlene Berntsen Bråthen (til venstre), Mats Hegg Jacobsen og Olaug Kristine Hanssen er valgt som de tre øverste kandidatene til Tromsø senterparti foran høstens kommunevalg. Foto: Tromsø Senterparti

Senterpartiets dobbeltspill

Meningsmålinger tyder på at Senterpartiet kommer til å gjøre et godt kommunevalg, også i Tromsø.

Målet er fire representanter i kommunestyret fra 2019 til 2023, noe som må sies å være realistisk. Partiet kan dermed komme på vippen og avgjøre om Gunnar Wilhelmsen (Arbeiderpartiet) eller Hans Petter Kvaal (Høyre) blir byens neste ordfører.

Nasjonalt har Senterpartiet siden 2005 vært en tydelig del av den rød-grønne blokken, sammen med Arbeiderpartiet og SV.

I Tromsø har Senterpartiet derimot, med sin enslige kommunestyrerepresentant, valgt å støtte seg til den borgerlige blokken. Men partiet holder kortene tett om hva som skjer etter kommunevalget, som bare er seks måneder unna. Det er forbløffende at vi i dag kjenner ståstedet til samtlige partier og hvem de vil støtte etter valget, med unntak av Senterpartiet.

Det ser ut til at strategen Sandra Borch i det lengste forsøker å kjøre et kalkulert dobbeltspill, sammen med førstekandidat Marlen Berntsen Bråthen.

Men når Senterpartiet i Tromsø ikke vil fortelle velgerne hvem de skal samarbeide med etter valget, fører det til uklare skillelinjer for velgerne.

Det gjør ikke saken bedre at Senterpartiet dermed også skaper usikkerhet om hvordan partiet til slutt vil lande i en særdeles viktig sak for Tromsø, nemlig byvekstavtalen. Også her forsøker partiet tydeligvis å ri to hester.

Kampen om den politiske makten i Tromsø etter valget i september, kommer til å avgjøre sentrale retningsvalg for Tromsø de nærmeste årene. Og den som skal henge ordførerkjedet rundt halsen, vil komme til bli helt avhengig av å danne et forpliktende samarbeide med andre. Også Senterpartiet.

Derfor vil det være uredelig av Senterpartiet å fortsette å la være å avklare hvem de ønsker å samarbeide med om seks måneder. Berntsen Bråthen og Borch bør nå tydeliggjøre hvem de foretrekker som ordfører, før valget. Det har å gjøre med grunnleggende respekt for velgerne.

Er det slik at Senterpartiet foretrekker at partiets nasjonale hovedmotstander Fremskrittspartiet, får avgjørende innflytelse over styringen av en av landets viktigste byer de neste fire årene? Hvis svaret er ja, vil det ganske sikkert være av interesse for velgerne i Tromsø å få vite det på forhånd. I god tid før valget.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse